Brothers of Solidarity

Mensen in armoede grote slachtoffers van coronacrisis: Waar zijn de voedseloverschotten? Waar zijn de hulporganisaties?

De coronacrisis heeft een grote impact op daklozen en gezinnen die in armoede leven. Zij kunnen nu niet meer rekenen op voedseloverschotten van supermarkten of restaurants. En er zijn ook minder vrijwilligers die hen komen helpen. Maar de vrijwilligers van Brothers of Solidarity staan wel nog voor hen klaar.

"Vorige zondag zijn we nog voedselpakketten gaan uitdelen en de daklozen vertelden ons dat ze nauwelijks nog hulporganisaties zien. We hebben veel daklozen gezien met honger, het gaat echt niet goed met hen," vertelt David Goubert van Brothers of Solidarity. 

Potten choco van 50 cent uitverkocht

Omdat restaurants nu dicht zijn, krijgen de Brothers of Solidarity bijna geen voedseloverschotten meer om uit te delen. "Terwijl we vroeger 50 kartonnen dozen kregen vol voeding, zijn dat vandaag amper drie dozen met wat sla en wat onverkochte producten, maar een stukje vlees bijvoorbeeld zit er niet meer in." En de vrijwilligers merken ook dat gezinnen die in armoede leven, het nu nog moeilijker hebben: "Sommige gezinnen hebben 20 euro waar ze een week mee moeten rondkomen. En nu er gehamsterd wordt, zijn de goedkoopste producten het eerst uitverkocht. Een pot choco van 50 cent is vaak al uitverkocht, waardoor ze de duurdere merkchoco moeten nemen. Met hun 20 euro kunnen ze nu maar een derde kopen van wat ze normaal kopen."

Mogen we daklozen nog helpen?

Zowel de daklozen als de vrijwilligers zitten ook nog met vragen. "Wij weten niet goed of we eigenlijk nog maaltijden naar daklozen mogen brengen", zegt David. "Ik probeer rond te bellen om daar antwoorden op te krijgen. En de daklozen zelf zijn ook niet geïnformeerd. Zij kijken ook niet naar het nieuws natuurlijk."

Brothers of Solidarity is een Brusselse vrijwilligersorganisatie die daklozen en gezinnen in armoede ondersteunt. Acteur en muzikant Mathias Vergels, Lowie uit "Thuis", is peter van de organisatie. De vereniging kookt met voedseloverschotten en deelt die maaltijden dan uit aan daklozen. Info vind je op www.brothersofsolidarity.be

Meest gelezen