Mariaziekenhuis Pelt

Dokter Jan Matheï uit Peer waarschuwt: "We gaan volgende week de prijs betalen"

Volgens dokter Jan Matheï zullen er volgende week nog een pak meer besmette mensen met het coronavirus zijn als gevolg van de samenscholing van vorig weekend. Daarom roept hij nogmaals op om je strikt te houden aan de maatregelen. 

In een Facebookbericht uit dokter Jan Matheï zijn ongeloof. Hij kan niet vatten dat mensen zich nog steeds niet houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. “Wij volgen de wetenschap en zijn zeer ongerust. Er zijn nog steeds mensen die in grote groepen naar de winkel gaan of gaan picknicken. Dat is echt niet de bedoeling. Dan realiseer je je nog niet wat de impact van het probleem kan zijn.”

De tijd tussen het oplopen van het coronavirus en het ontwikkelen van de symptomen is 5 tot 6 dagen. Matheï vreest dus voor volgende week. “We gaan de prijs nog betalen voor de samenscholingen van vorig weekend. Gelukkig zijn de maatregelen verscherpt sinds gisteren. Als overheid moet je je verantwoordelijkheid nemen als burgers dat niet doen.”

Niet achter de feiten aanlopen

Het Mariaziekenhuis in Pelt heeft een extra spoeddienst gebouwd waar mogelijke coronapatiënten kunnen worden opgevangen. Vanaf morgen is die operationeel. “Op dit moment is die nog niet nodig, maar we willen goed voorbereid zijn op het ernstige probleem dat op ons afkomt. Niet zoals in Italië waar ze achter de feiten aan lopen.” 

Het is natuurlijk belangrijk dat coronapatiënten gescheiden blijven van patiënten van andere afdelingen. “We bezien die twee als parallelle circuits en brengen ze niet in contact met elkaar. Op die andere afdelingen worden niet dringende chirurgische ingrepen ook uitgesteld. Enkel acute ziektes en breuken worden nog geopereerd.”

Meest gelezen