Ruim 30 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis: "Maar nog drie weken thuis in quarantaine"

Zeker 31 coronapatiënten zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, het Belgisch instituut voor de gezondheid. Eén van hen is Matthias uit Zedelgem. Na twee weken ziek zijn is de 35-jarige man zeker nog niet helemaal de oude, vertelt hij.

West-Vlaming Matthias Van Oost (35) getuigt in een emotioneel bericht Facebook over wat hij de voorbije weken heeft meegemaakt. Precies twee weken geleden, op 4 maart, voelde hij de eerste symptomen zoals een droge hoest, lichte koorts en spierpijn.

"Aangezien ik niet in een risicogebied ben geweest en met niemand (voor zover ik weet) in aanraking ben gekomen met het coronavirus werd ik niet getest. Uitzieken is de boodschap."

Thuis konden ze het niet langer aanzien en hebben ze me naar de spoed gebracht.

Maar het ging van kwaad naar erger voor Matthias. Een week lang heeft hij naar eigen zeggen zwaar afgezien, met hoestbuien die tot een uur konden duren. Hij voelde zich lichamelijk totaal uitgeput. "Thuis konden ze het niet meer aanzien en woensdag (een week geleden) hebben ze mij naar de spoed gebracht." Maar na de coronatest werd hij toch naar huis gestuurd.  

 

Geen knuffels voor drie weken

Het verdict dat Matthias besmet was, viel pas een dag later. Hij moest onmiddellijk naar het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge komen om zich te laten opnemen. "Eerlijk, ik moest geen twee dagen extra gewacht hebben of de toekomst zag er totaal anders uit," aldus Matthias.

Na vijf dagen in quarantaine in een speciale kamer voor longpatiënten met extra beademing  mocht hij vandaag het ziekenhuis verlaten. Maar zoals voor de meeste ontslagen coronapatiënten betekent dit niet dat Matthias weer de draad gewoon mag oppikken. "Een knuffel geven mag helaas niet. Ik moet alle contact vermijden de komende drie weken met iedereen, omdat ik nog niet genezen ben."   

Ik was de eerste om grappen te maken over corona, maar laat dat aub achterwege...

Matthias kreeg volgens de artsen in AZ Sint-Jan naar eigen zeggen de eervolle vermelding de eerste coronapatiënt te zijn in het Brugse ziekenhuis, maar ook de eerste die weer naar huis mag. Twee weken later en vijf kilo lichter.

De coronapatiënt uit Zedelgem eindigt zijn getuigenis met een oproep: "Ik was ook de eerste om grappen te maken over corona, maar laat dat a.u.b. achterwege...blijf in uw kot." 

Meest gelezen