Videospeler inladen...

Door coronacrisis kan ook Songfestival niet doorgaan in 2020, Hooverphonic reageert: "wereldgezondheid gaat voor"

Het jongste slachtoffer van het coronavirus heet Eurovisiesongfestival: de 65e editie van het festival zou van 12 tot 16 mei plaatsvinden in Rotterdam, maar kan niet doorgaan omdat het een te groot gezondheidsricico vormt. Een streep door de rekening van Hooverphonic, dat ons land zou vertegenwoordigen, maar "wereldgezondheid gaat voor", stelt frontman Alex Callier. De organisatie bekijkt of het Songfestival volgend jaar alsnog kan starten in Rotterdam. 

Het was al enkele dagen nagelbijten voor de liefhebbers van het Eurovisiesongfestival: de opnames voor de filmpjes die tijdens de (halve) finale getoond zouden worden, waren deze week al stilgelegd in Rotterdam. Wat met de rest van het festival? 

Die vrees bleek terecht, het Eurovisiesongfestival gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is besloten door de organisatie van Europese publieke omroepen EBU. De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing "Dit besluit was onvermijdelijk", zegt NPO-voorzitter Shula Rijxman. "Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen."

Wij zullen met EBU, Hooverphonic en de collega’s van RTBF bekijken wat de gevolgen zijn van deze beslissing richting de editie van 2021

Hans Van Goethem, VRT

Ook de VRT, die dit jaar Hooverphonic naar het Eurovisiesongfestival zou sturen, reageert begripvol. "De beslissing van de EBU is geen makkelijke beslissing om te nemen, maar wel een die nodig is in de huidige omstandigheden", verduidelijkt woordvoerder Hans Van Goethem. "De verdere details van deze beslissing worden door de EBU nog uitgewerkt in de komende weken. Wij zullen met EBU, Hooverphonic en de collega’s van RTBF bekijken wat de gevolgen zijn van deze beslissing richting de editie van 2021.”

“Natuurlijk vinden we dit heel jammer maar in de huidige situatie is de beslissing van de EBU perfect te begrijpen want de wereldgezondheid en veiligheid gaan uiteraard voor", laat Hooverphonic weten.

Frontman Alex Callier vult aan, in een gesprek met VRT NWS: "Ze hebben het EK Voetbal en de Gentse Floraliën ook al uitgesteld, ik was niet verbaasd toen het nieuws kwam. Met duizenden samenkomen nu mag gewoon niet. Het is spijtig, maar het is niet het einde van de wereld. In donkere tijden kan entertainment net wat verlichting brengen, maar dat zal op een andere manier moeten dan met concerten of grote shows zoals het Songfestival."

Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65e Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam wordt gehouden. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in "deze buitengewone tijden" garanties niet te geven zijn. Het is ook onduidelijk of dezelfde artiesten, met dezelfde nummers, dan zullen aantreden. Volgens Alex Callier zal het alvast moeilijk zijn met hun huidige nummer "Release me", omdat die muziek volgend jaar "oud" zal klinken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen