© BSIP / Reporters

Mogen we nu wél of niet op familiebezoek? Als we het coronavirus "bij het nekvel willen grijpen" niet

Mogen we nog op familiebezoek met de nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan? Federaal minister Pieter De Crem (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) leken niet meteen hetzelfde te zeggen vandaag. Wat is het nu? “Dit is niet het moment om uitzonderingen te zoeken. We hebben maar één moment om in te grijpen en dat is nu.”

Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden tot 5 april. Maar mogen we nog op familiebezoek? Nee. Dat is althans duidelijk als we naar de tekst kijken van de maatregelen die gisteren werden aangekondigd door de Nationale Veiligheidsraad. Daarin staat het zo:

“Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden: behalve om naar het werk te gaan, voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen) en als lichaamsbeweging in de buitenlucht, met het gezin of een vriend(in).”

Heldere taal

Van familiebezoeken is in de tekst geen sprake. Dat is dus duidelijk. Helder was ook het antwoord van federaal minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V). In “Het Journaal" van 13 uur zei De Crem dat familiebezoek “eigenlijk iets is wat je niet meer kan doen”. “Wanneer je het in groep doet zeker al niet.”  (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

De enige uitzondering, zo zei De Crem, zijn mantelzorgers. “Mensen die georganiseerd hulp geven aan andere mensen, die kunnen nog altijd hulp gaan geven.” Maar zelfs dat raadt De Crem af, omdat oudere mensen een grote kans hebben om te overlijden aan het nieuwe coronavirus.

Deur op een kier?

Wie om 19 uur naar “Het Journaal” keek, hoorde dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de deur op een kiertje zette. Familiebezoeken? “Beperk dat tot een minderheid”, zei Jambon. “Als het echt essentieel is, dan kan het”, voegde hij eraan toe.

Daarbij gaf Jambon het voorbeeld van kersverse grootouders die op bezoek willen gaan bij een pasgeboren kind. “Maar beperk dat tot een minimum. Ga het niet echt opzoeken als het niet noodzakelijk is.” (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Gezond verstand

Jambon zei dat je familiebezoek niet “100 procent kan verbieden”. “Maar benader het met gezond verstand en beperk het tot een minimum”, voegde hij eraan toe. 

Datzelfde doet Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité corona. Maar hij raadt familiebezoeken sterk af. Van Gucht beaamt dat het niet helemaal te controleren valt of grootouders op bezoek gaan bij een kleinkind. Maar net als Jambon doet Van Gucht een sterk appèl op het gezonde verstand van de bevolking.

“Het virus grijpt op dit moment sterk om zich heen en het aantal hospitalisaties neemt sterk toe. Daarom moeten we nu snel en zeer drastisch ingrijpen. We hebben maar één moment om in te grijpen en dat is nu”, zegt Van Gucht ferm. 

Dit is dus niet moment om uitzonderingen te zoeken. We moeten het virus nu bij het nekvel grijpen en temmen.

Viroloog Steven Van Gucht

In dat opzicht raadt Van Gucht grootouders sterk af om op bezoek te gaan bij hun kleinkinderen. Want dan bestaat namelijk het risico dat het virus van de kinderen overgedragen wordt op de grootouders, die een heel groot risico lopen als ze ziek worden. “We moeten nu de netwerken van coronabesmettingen doorknippen en daarom mag er zo weinig mogelijk contact zijn tussen verschillende mensen en generaties.” 

“Dit is dus niet moment om uitzonderingen te zoeken. We moeten het virus nu bij het nekvel grijpen en temmen. Als iedereen zich strikt aan de regels houdt, kunnen we het virus onder controle krijgen. En als dat lukt, kunnen we over een aantal weken misschien de teugels wat lossen. Als de situatie daarna weer slechter zou worden, kunnen we nieuwe maatregelen nemen, maar dan hebben we het virus tenminste onder controle.”

“Stel bezoek uit”

Peter Mertens van het Crisiscentrum zegt ook dat de bevolking geacht wordt de maatregelen zo strikt mogelijk op te volgen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Familiebezoeken horen daar niet bij. “Blijf thuis, volg de maatregelen zo goed mogelijk op en probeer familiale bezoeken tot een minimum te beperken”, stelt Mertens. 

Vanuit menselijk standpunt valt het te begrijpen dat mensen hun naaste familie willen bezoeken, zegt Mertens. “Maar stel dat bezoek uit tot na de periode van de maatregelen, zodat er geen overdracht van het virus mogelijk is tussen mensen van verschillende generaties, want dat willen we absoluut vermijden.”

Meest gelezen