Nicolas Maeterlinck

Film Fest Gent organiseert samen met andere landen online filmfestival

Film Fest Gent organiseert samen met enkele andere landen een gratis online filmfestival voor iedereen die thuis zit. Het heet toepasselijk "My Darling Quarantine Short Film Festival". Elke week selecteert een internationaal team de films. Het idee komt overgewaaid vanuit Italië. 

Samen met enkele andere landen stelt Film Fest Gent kortfilms online ter beschikking. Het initiatief komt van Enrico Vanucci. Dat is een Italiaanse kortfilmliefhebber en programmator die op dit moment al enkele dagen in quarantaine in Italië leeft. Samen met programmatoren van onder meer Cannes, Venetië, Locarno, Vancouver, Berlijn, Wenen en Gent organiseert hij het online festival. “Enrico Vanucci zag in zijn land hoe het ene na het andere filmfestival afgelast werd”, vertelt Michiel Philippaerts van Film Fest Gent die de programmatie voor ons land verzorgt. “Hij wilde daar iets tegenover stellen.”

Zeven films per week

“Op de site worden er zeven kortfilms per week geplaatst”, legt Philippaerts uit. “Het zijn allemaal films met een dystopisch thema. Dat wil zeggen dat de films zich afspelen in een soort van post-apocalyptische wereld. Dat klinkt misschien heel droevig, maar er zitten ook amusante en ludieke films bij”, verzekert hij. “Het is niet allemaal kommer en kwel.”

Beginnende cineasten

“We stellen zowel oudere als nieuwere films ter beschikking”, gaat Philippaerts verder. “Met alle geannuleerde filmfestivals in de wereld zien heel veel beginnende cineasten hun premières wegvallen. Op deze manier kunnen we hen toch nog steeds een platform geven.” Wie al dat oude en nieuwe werk wil bewonderen, moet niet al te veel tijd vrij maken. “Er zitten films tussen die slechts 3 minuten duren, maar er zijn er ook een paar van 25 minuten. Het duurt in ieder geval nooit langer dan een half uur. Een ideale pauze dus.”

Wedstrijd

En net zoals bij andere filmfestivals worden er ook prijzen uitgereikt. “Iedere week verandert het aanbod”, zegt Philippaerts nog. “Op het einde van de week kan wie wil dan stemmen op zijn of haar favoriet. We gaan daarmee door zolang de situatie aanhoudt. Op het einde kan er dus een winnaar uitkomen.”

Wie de kortfilms wil bekijken kan dat doen via de site van “Talking Shorts”. 

Meest gelezen