Gouverneur Vlaams-Brabant bekijkt inzet leger: "Misschien kunnen ze helpen bij ziekenvervoer"

Vandaag zit Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant, samen met het provinciale coördinatiecomité. Daarin zitten mensen van de politie, het leger, de medische en de logistieke sector. Het comité bekijkt hoe ze gemeenten kunnen ondersteunen nu de maatregelen verstrengen om het coronavirus in te dijken. "Bijvoorbeeld: Kan het leger ziekenwagens inzetten als dat nodig blijkt?"   

Zo'n coördinatiecomité komt enkel samen bij uitzonderlijke situaties, zoals nu tijdens de coronacrisis. "Ik kan me voorstellen dat heel wat gemeenten vragen hebben over handhaving of rond ziekenvervoer. Wij proberen dan antwoorden te geven over hoe zij die maatregelen in de praktijk kunnen omzetten", zegt gouverneur Lodewijk De Witte. "We bekijken dan met het leger, de politie, maar ook met het Rode Kruis hoe we ons best organiseren." 

 

Stel dat er te weinig ziekenwagens zijn, hoeveel heeft het leger er dan nog? 

Gouverneur Lodewijk De Witte

Politie aan supermarkten?

"Kan het Rode Kruis onze huisartsen extra ondersteunen? Of moeten we het leger om hulp vragen?  Dat gaat dan niet over patrouilles. Maar wel over logistieke ondersteuning. Stel, dat er te weinig ziekenwagens zijn, hoeveel heeft het leger er dan nog? En hoe snel kunnen die worden ingezet? Dat moeten we natuurlijk weten." 

Een ander voorbeeld is de mogelijke ordehandhaving aan de supermarkten. Daar vrezen ze door de strengere maatregelen dat mensen gaan samentroepen voor de ingang.  "Wat kunnen de warenhuizen zelf voorzien om dat te organiseren of moet er extra ondersteuning van de politie worden gevraagd. En wat is de beschikbare capaciteit? Dat bekijken we vanmiddag."  

Meest gelezen