Lokale Politie Brugge

Hoe wordt er gecontroleerd door de politie?

Sinds 12 uur vanmidag mag je enkel nog je huis uit als het echt nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of te gaan werken als thuiswerken niet kan. Ook een wandeling of fietstocht mag nog, maar niet in groep. De politie kijkt toe of we ons aan die nieuwe strenge maatregelen houden. Korpschef van de lokale politie van Brugge Dirk Van Nuffel legt uit hoe ze dat aanpakt.

"Alle evenementen en voetbalwedstrijden zijn afgelast, en dat alleen betekent voor het Brugse korps al een groot verschil", zegt Van Nuffel. “Dan komt er heel veel capaciteit vrij. Er is nog maar zelden zoveel politie op straat geweest. We beschikken over 10 tot 15 ploegen die het hele grondgebied van Brugge doorkruisen, dat is meer dan anders.” Er is nauwelijks volk op straat, maar chauffeurs moeten niet denken dat ze zomaar kunnen doen wat ze willen, want ook het toezicht op het verkeer wordt aangescherpt.

Zware boetes

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete tot 4.000 euro. “We kijken of mensen de maatregelen naleven, maar we zetten nog altijd in op sensibiliseren. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat we groepen fietsers gaan verbaliseren. Ik ben er echt van overtuigd dat het bewustzijn bij iedereen nu heel groot is en dat zoiets niet meer nodig zal zijn”, zegt Van Nuffel.

Inbraakpreventie

Veel winkels en cafés zijn gesloten, dat weten inbrekers ook. De politie houdt dus extra toezicht. “De sociale controle valt weg, er is ook geen avondleven in de stad. Onze patrouilles controleren meer en we maken dankbaar gebruik van de vele veiligheidscamera’s in de binnenstad en op de bedrijventerreinen", zegt Van Nuffel.

Meest gelezen