Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Joe Biden blaast Bernie Sanders omver in drie staten en is bijna zeker van Democratische nominatie

Wat kan Joe Biden nog tegenhouden om de nominatie voor de presidentsverkiezingen bij de Democraten binnen te halen? De voormalige vicepresident vergroot zijn voorsprong op concurrent Bernie Sanders, na ruime winst in de voorverkiezingen in de staten Florida, Illinois en Arizona. 

Met nagenoeg alle stemmen geteld in Florida heeft Biden meer dan een straatlengte voor op Bernie Sanders: 62 procent tegenover 23.  In Illinois haalt Biden 59,5 en Sanders 36 procent. In een derde staat, Arizona, zijn nog niet alle stemmen geteld, maar ook hier stevent Biden af op een voorsprong van meer dan 10 procent op zijn linkse uitdager. Ook in Ohio waren er normaal gezien voorverkiezingen, maar die werden omwille van het coronavirus uitgesteld naar juni.

De kans is groot dat Biden tegen dan al zeker is van de nominatie, of dat zijn concurrent Bernie Sanders al uit de race is gestapt. De staten Florida en Illinois zijn twee van de belangrijkste staten bij de Democratische voorverkiezingen. Er wonen veel mensen en ook een divers publiek. In Florida wonen onder meer ook veel mensen met een latino-achtergrond. In Illinois ligt met Chicago één van de grootste en belangrijkste steden van de Verenigde Staten. 

Diverse staten

Dat Obama's vroegere vicepresident Joe Biden zo'n overtuigend resultaat neerzet, is een duidelijke steunbetuiging van een groot deel van de Democratische kiezers en een duidelijke afwijzing van Bernie Sanders, de Senator uit Vermont. Net dit soort grote, diverse staten had Sanders nodig om een stevige machtsbasis uit te bouwen in de gooi naar de Democratische nominatie.

Biden richtte zich ook tot de kiezers van Sanders. In een toespraak via webcam van bij hem thuis in Wilmington, Delaware - ook in de VS zijn er regels om het coronavirus in te dijken - zei hij tegen de aanhang van Sanders: "Laat mij zeggen, vooral tegen de jonge kiezers die geïnspireerd zijn door Senator Sanders: ik heb jullie gehoord, ik weet wat er op het spel staat. Ik weet wat we moeten doen."

Het lijkt nu dus bijna onvermijdelijk dat Joe Biden het voor de Democraten zal opnemen tegen de Republikeinse president Donald Trump in november.

Meest gelezen