Leuvense schepen wil dat crèches en scholen sluiten: "We moeten de opvang anders en efficiënter aanpakken"

In heel wat kinderdagverblijven maakt het personeel zich zorgen over de gezondheid van de kindjes, maar ook van zichzelf. In sommige kinderdagverblijven in Leuven zou het personeel eigenlijk liever sluiten, maar dat mag niet.

De federale overheid verplicht de kinderdagverblijven om voor opvang te blijven zorgen, net zoals dat in scholen momenteel nog altijd het geval is. Als het van de schepen van Zorg en Welzijn in Leuven, Bieke Verlinden (SP.A), afhangt gaan de kinderdagverblijven en scholen gewoon dicht. "Ik deel dezelfde bezorgdheid van het personeel. Een baby of kind kan je natuurlijk niet verzorgen zonder ze aan te raken.  We proberen veel oppervlakken te poetsen en te ontsmetten, maar dit is dweilen met de kraan open. Een kleuter kan je niet vragen om in zijn of haar ellenboog te niezen. Die social distancing kan je bij kinderen gewoon niet toepassen."

Efficiëntere aanpak nodig

Ik denk dat er zich nu een veel efficiëntere organisatie van opvang opdringt. Ik denk dat we de crèches, samen met de scholen best sluiten en dat we samen moeten zoeken naar antwoorden, die mee inspelen op de behoefte van alle zorgverstrekkers en alle hulp- en ondersteuningspersoneel." Maar dat mag dus voorlopig niet.  Alle kinderdagverblijven en scholen blijven voor opvang zorgen wanneer dat nodig is.

Meest gelezen