Grote zorgen voor aspergetelers: "Zonder buitenlandse medewerkers moeten we er niet aan beginnen"  

Limburgse aspergetelers zitten met de handen in het haar. Het witte goud is bijna klaar om geoogst te worden, maar door de coronacrisis zijn er geen werknemers om ze te steken. En zelfs als de oogst lukt, zijn er geen restaurants open om de asperges aan te verkopen. 

Carine Snijkers is aspergeteler in Kinrooi. Ze is ongerust over wat er met haar oogst staat te gebeuren, want die is bijna klaar om gestoken te worden: "Met dit weer zijn we over 10 dagen aan het oogsten", zegt ze. "Maar volgende week wordt het wat frisser dus misschien valt het nog mee." 

Vonden we maar Belgische medewerkers

Carine Snijkers, aspergeteler

Carine hoopt dat ze de asperges nog even kan laten zitten want ze heeft geen medewerkers die kunnen steken. "We krijgen onze Poolse medewerkers niet naar hier. Ze kunnen of mogen hun land niet uit." Normaal heeft ze 30 medewerkers nodig maar ze heeft er nog geen enkele. Carine rekent niet op Belgische arbeiders: "Vonden we ze maar. Maar die krijgen teveel dopgeld dus die zullen niet werken. Wij zijn echt afhankelijk van onze buitenlandse werknemers." 

Een bijkomend probleem is dat de horeca volledig stil ligt. Restaurants zetten volgens Carine heel vaak streekproducten op de kaart: "Zeker hier in de buurt zijn er heel veel zaken die echt naar het aspergeseizoen toeleven. Dat doet dus heel veel." Dus zelfs als Carine haar asperges uit de grond krijgt, wordt het nog moeilijk om ze verkocht te krijgen. 

Boerenbond

Oost-Europese werkkrachten hier krijgen lukt niet. Daarom vraagt de Boerenbond aan de overheid om flexibel te zijn. Zo kunnen aspergetelers andere mensen inschakelen. Woordvoerster Vanessa Saenen geeft enkele mogelijke alternatieven: "Je kan bijvoorbeeld beroep doen op mensen die nu technisch werkloos zijn. Er zijn ook groepen asielzoekers die je zou kunnen inschakelen. Mensen die al een plukkaart hebben, kan de overheid een tweede plukkaart toestaan, zodat ze meer dagen mogen werken." 

Saenen maakt tenslotte duidelijk dat het snel moet gaan: "Het is van groot belang dat er zo snel mogelijk, en dan spreken we over enkele dagen, arbeiders op de velden komen zodat de lekkere asperges niet zomaar wegrotten."

Meest gelezen