Limburgse psychotherapeute maakt brochure en kinderverhaal over coronavirus

Psychotherapeute Lies Scaut uit Leopoldsburg ontwierp een gratis brochure en schreef een kinderverhaal om ouders en leerkrachten te helpen deze coronaperiode door te komen. Door de coronacrisis zitten ook kinderen met veel vragen.

"We merkten heel snel dat ouders veel hulpvragen stelden", zegt Lies Scaut. "Hoe ze dat best uitleggen aan de kinderen waarom ze niet meer naar opa en oma mogen gaan. Of hoe je hen in deze crisissituatie kan geruststellen. Daarom heb ik een brochure gemaakt, waarmee de ouders de kinderen kunnen bijstaan."

 

Durf door te vragen naar angsten bij kinderen

Lies Scaut, psychotherapeute

In de brochure staan enkele tips hoe je met deze crisis kan omgaan. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als ouder goed communiceert met je kind, om door te vragen welke angsten ze hebben", gaat Lies Scaut verder. "En dan samen naar oplossingen zoeken, zoals bijvoorbeeld een lichtje dat kan blijven branden als ze gaan slapen. Of samen een 'helper' knutselen die hen helpt om te gaan slapen, een fantasieverhaaltje waardoor ze in een leuke sfeer kunnen gaan slapen. Je kan heel creatief zijn."

 

Ook ongerustheid bij ouders

Ook ouders kunnen zelf ongerust zijn. "Probeer die angsten zo min mogelijk over te brengen op je kinderen. We moeten ze gerust stellen, maar ze moeten ook weten wat er gaande is. Anders beginnen ze zelf te fantasteren en dat heb je niet meer in de hand."

Het is een situatie die veel gezinnen niet gewoon zijn. "Mijn advies is om dagelijks toch even buiten te gaan, uiteraard met de nodige afstand. Zodat kinderen hun energie kwijt kunnen."

De brochure kan je gratis downloaden op www.dewegwijzer.org.

Meest gelezen