LIVEBLOG: België applaudisseert massaal voor zorgmedewerkers, triest record van 475 doden op één dag in Italië 

Er gelden nu strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus verder in te dijken. Het is de bedoeling dat mensen zich tot 5 april niet meer verplaatsen, tenzij dat écht nodig is. Wie zich nog steeds niet aan de maatregelen houdt, riskeert wel degelijk vervolging. Er liggen intussen 496 landgenoten die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis en er zijn al 14 Belgen aan de gevolgen van de ziekte overleden. Vanavond hebben op verschillende plaatsen in ons land mensen massaal geapplaudisseerd voor zorgverleners. In Italië zijn er 475 mensen gestorven op één dag, het hoogste aantal tot nog toe. Lees alle updates over de coronacrisis in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België applaudisseert massaal voor zorgmedewerkers

Vanavond om 20 uur hebben op verschillende plaatsen in ons land mensen vanuit hun woning luid geapplaudisseerd om medewerkers uit de zorgsector een hart onder de riem te steken. In navolging tot andere Europese landen werd ook bij ons opgeroepen om iedereen te bedanken die zijn of haar steentje bijdraagt tijdens deze coronacrisis. En aan die oproep werd blijkbaar massaal gehoor gegeven. Sociale media worden overspoeld met filmpjes.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

In 24 uur tijd 475 nieuwe sterfgevallen in Italië

In Italië zijn er de afgelopen 24 uur opnieuw 475 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus kan veroorzaken. Een triest dagrecord. Dat brengt het totaal nu op 2.978 sterfgevallen in Italië.

Het totale aantal besmettingen is met 13 procent opgelopen tot 35.713. Die stijging is wel trager dan de voorbije dagen. Vorige week steeg het percentage nieuwe gevallen elke dag met 17 tot 21 procent, meldt persagentschap Belga.

Het aantal herstelde patiënten steeg met 37 procent, naar 4.025. De Noord-Italiaanse regio Lombardije blijft het zwaarst getroffen, met 17.713 gevallen en 1.959 doden.

Enquête van Universiteit Antwerpen massaal ingevuld

eel veel mensen zijn door de coronacrisis overgeschakeld op thuiswerken. Dat blijkt uit een enquête van de Universiteit Antwerpen. Professor Pierre Van Damme vertelt in “Het Journaal” dat de enquête dinsdag door meer dan een half miljoen mensen werd ingevuld. 

Van die mensen zaten vorige week nog 260.000 op de werkvloer te werken. 100.000 daarvan waren dinsdag al overgeschakeld op thuiswerk. En dat was dus nog voor de nieuwe maatregelen werden ingevoerd. 

De enquête wordt de komende weken wekelijks herhaald om ons gedrag te meten.

Videospeler inladen...

Hoe leg je aan je kinderen uit wat er nu aan de hand is?

Kinderpsychiater Pater Adriaenssens legt in “Vandaag” uit hoe je aan je kinderen kan uitleggen wat er op dit moment aan de hand is in de wereld en waarom de ouders thuis zijn.

Videospeler inladen...

Psychiater Peter Adriaenssens : “Een klein wonder dat je zo’n populatie zo’n bocht ziet maken”

In het tv-programma “Vandaag” analyseert psychiater Peter Adriaenssens wat de maatregelen om het coronavirus in te dammen met onze psyche doet. Hij noemt het “een klein wonder” dat we ons met zijn allen zo snel aanpassen aan een nieuwe realiteit. 

Daarnaast vindt hij dat je moet blijven praten met mensen die de strenge maatregelen niet respecteren. “Je moet er niet van uitgaan dat dat kwade wil is. Vele mensen vinden niet meteen een goede manier om te zeggen dat ze bang zijn.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen