HANS PUT

Onduidelijkheid: "Wanneer zijn voedingskramen op de markt onmisbaar en wanneer niet?"

Er is blijkbaar nog onduidelijkheid over wat nu nog mag op openbare markten of niet, als vandaag om 12 uur de bijkomende beperkingen rond het coronavirus van start gaan. Vanmorgen op de wekelijkse markt in Beringen wisten de marktkramers het zelf niet goed, terwijl het stadsbestuur vindt dat het geen lokale beslissing zou mogen zijn.

In de teksten die gisteren door de regering zijn uitgevaardigd,  staat dat openbare markten verboden zijn, maar dat voedingskramen mogen blijven staan als ze echt onmisbaar zijn. Maar het begrip onmisbaar laat volgens het stadsbestuur van Beringen teveel interpretatie toe. "In Beringen-Centrum zijn er twee supermarkten, moeten dan de voedingskramen nog naar de wekelijkse markt komen? We kunnen daar in Beringen bijvoorbeeld een andere beslissing over nemen dan in onze buurgemeenten. Zo zullen we morgen op het schepencollege de knoop moeten doorhakken over de markt in Beverlo op vrijdag en die in Paal op zondag," aldus schepen van lokale economie Werner Janssen (N-VA).

Groenten en fruit

En ook de marktkramers zitten met veel vraagtekens. "De ene gemeente gelast de markt af, de andere laat ze nog toe. We verkopen vers fruit en verse groenten en dat maakt het allemaal heel moeilijk om onze aankopen te doen. Als ze de markten definitief sluiten, gaan we met heel wat overschotten zitten. Moeten we die dan weggooien?" vraagt Wendy Vetters zich af.

Op de markt in Beringen was er vanochtend toch wel wat volk. Bezoekers voelen zich blijkbaar veiliger als ze in open lucht kunnen winkelen. Dat beaamt ook marktkramer Marc Baeten: "We zien nu mensen die we anders niet zien. Ze komen omdat ze winkelen in open lucht veiliger vinden, anderzijds gaat het om mensen die thuis zijn en tijd hebben om te winkelen". 

Meest gelezen