Ook brouwerijen voelen corona-crisis: brouwerij Wilderen stopt tijdelijk met brouwen

Volgens de federatie van Belgische Brouwers overwegen enkele brouwerijen om hun productie tijdelijk stop te zetten door het sluiten van de horecazaken en de vermindering van de export. Bij Brouwerij Wilderen in Sint-Truiden zijn ze nu al gestopt met brouwen. 

Brouwerij Wilderen bestaat uit een brouwerij waar Wilderen Goud, Tripel Kanunnik, Wilderen Kriek en Wilderen Cuvée Clarisse wordt gemaakt. Er is ook een groot brouwerijcafé met 500 plaatsen. Maar de zaak en de brouwerij zijn dicht, zegt eigenaar Mike Janssen. "We hebben het café vrijdag gesloten, om de maatregelen van de regering te volgen en ook de rondleidingen zijn geannuleerd." Ook het brouwen is stilgevallen. "Onze bieren zijn kleine biertjes, het zijn geen pilsbieren. Mensen zullen nu thuis wel een gewoon pilsje drinken, maar onze bieren worden dan minder gekocht." 

Voor de sector is het volgens Janssen een drama. "Mijn omzet zakt naar 0, maar de rekeningen blijven natuurlijk binnen komen." Hij heeft ongeveer 16 mensen in dienst en nog een hele resem jobstudenten. Maar hij vindt dat iedereen de regels moet opvolgen. "Mensen beseffen het nog niet helemaal. Mijn zoon is intussen ook ziek geworden. En als zoiets in je eigen omgeving gebeurt, dan kijk je er helemaal anders naar." 

Er wordt ook gin en rum gestookt in Wilderen. "We hebben wel al zuivere alcohol kunnen leveren aan een chemisch bedrijf hier in de buurt, om er alcogel van te kunnen maken. Ook voor ons is het een lichtpuntje dat je mensen kan helpen."

(lees verder onder de foto)

Brouwerij Martens en brouwerij Cornelissen

Bij brouwerij Martens - een grote brouwerij in Bocholt - voelen ze de crisis voorlopig nog niet, ze werken dan ook met grote retailers en zijn sterk op de export gericht. Sterker nog: ze voelen zelfs een verhoogde vraag. "We vermoeden dat het hamstergedrag daar meer te maken heeft", denkt Danny Dresselaerts van brouwerij Martens.

Bij brouwerij Cornelissen - een middelgrote brouwerij in Bree (Opitter) - zijn ze dan weer op een lager pitje aan het werken en is het personeel in een lagere bezetting aan de slag. Ze kunnen nog wat exporteren naar het buitenland, maar omdat de cafés bij ons dicht zijn, moet er minder geproduceerd worden. "We gaan dus nog even door met de lagere bezetting", zegt Jef Cornelissen, "maar we weten natuurlijk niet hoe het allemaal verder gaat. Het zal alleen maar rustiger worden."

Meest gelezen