Patiënten in de problemen nu logopedie niet doorgaat: “De eerste drie maanden zijn cruciaal na een beroerte”

Door de coronacrisis leggen steeds meer logopedisten het werk neer en dat is problematisch voor patiënten die herstellen van een beroerte of kinderen met leerstoornissen. “Onze patiënten lopen nu een enorme achterstand op en dat zal later problemen geven”, klinkt het bij een logopediste uit Lochristi. 

“In onze praktijk komen enorm veel oudere patiënten die tot de risicogroep behoren van het coronavirus”, getuigt logopediste Jill Desmet uit Lochristi bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Onze praktijk is nu gesloten en dat wil zeggen dat we tientallen mensen niet kunnen helpen. Dat doet pijn.” 

Geen logopedie heeft zware gevolgen voor de rest van hun leven

Taalstoornis

“We hebben hier enkele patiënten die een taalstoornis hebben door een hersenletsel na bijvoorbeeld een beroerte, een tumor of een ongeval”, gaat Desmet verder. “Het is cruciaal dat die mensen begeleiding krijgen, want het herstel van taal gebeurt in de eerste drie maanden. Helaas kunnen we geen hulp bieden tijdens deze coronacrisis omdat we niet met elkaar in contact mogen komen. Het is een hele slechte zaak voor onze patiënten dat de logopedische hulp nu wegvalt. Dat heeft zware gevolgen voor de rest van hun leven.”

Leerstoornis

“Maar het is niet alleen een moeilijke tijd voor onze oudere mensen”, zegt Desmet nog. “We behandelen ook heel wat kinderen met een leerachterstand. Kinderen die moeite hebben op school kunnen nu niet rekenen op onze hulp. Nu de school ook wegvalt is dat extra vervelend.”

“Het is moeilijk om alternatieven aan te bieden”, zucht Desmet. “Telelogopedie waarbij we sessies geven vanop afstand zijn mogelijk. We hebben alles om dat te doen lukken, maar er is geen wettelijk kader voor. Hopelijk komt daar snel verandering in.”

Meest gelezen