Yorick Jansens

Privévliegtuig terug naar België? 35.000 euro

Op de luchthaven van Deurne vertrekken en landen er privévliegtuigen die landgenoten repatriëren. "Je kan die vluchten vergelijken met een taxidienst: een vliegtuig op bestelling. Al is het niet goedkoop", vertelt luchtvaartexpert Luk De Wilde op Radio 2 Antwerpen.

Het zal de komende dagen almaar stiller worden op de luchthaven van Deurne. "Er zijn vandaag nog steeds vluchten gepland. Het gaat dan vooral om lege vliegtuigen van TUI die opstijgen richting Marokko of Spanje om landgenoten te repatriëren", vertelt luchtvaartspecialist Luk De Wilde in "Start Je Dag". "Air Antwerp vliegt nog steeds op Londen al verwachten ook zij een terugval. Dat komt omdat vele Nederlandse passagiers sinds gisteren een negatief reisadvies hebben gekregen van de Nederlandse overheid."

Ik hoor gigantische bedragen van 35.000 euro om een privévliegtuig te charteren bij een luchttaxibedrijf

Luk De Wilde, luchtvaartspecialist

De Wilde merkt ook een grote drukte bij de luchttaxibedrijven. "Er zijn er een drietal actief die massaal passagiers ophalen in het buitenland. Ik hoor bedragen van 35.000 euro om zo'n privéjet te huren voor een tiental mensen. Dat is gigantische veel geld zelfs als je het deelt door tien. Maar je hebt wel de zekerheid dat je kan terugkeren. Luchttaxibedrijven vliegen nu bijvoorbeeld naar Spanje of Marokko. Ze pikken ook zakenlui op in afgelegen gebieden", zegt De Wilde op Radio 2 Antwerpen.  

De luchthaven van Deurne zal open blijven voor orgaantransport

Luk De Wilde, luchtvaartspecialist

Ook de trainingsvluchten van luchtvaart- en pilotenscholen in Deurne zijn opgeschort. "Met twee personen in een kleine cockpit zitten, dicht bij elkaar, is geen goed idee in tijden van corona. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kleine vliegtuigjes meer zullen landen en opstijgen in Deurne", zegt De Wilde. "Luchthavens zijn net als zeehavens van vitaal belang. De dienstverlening zal dus altijd verzekerd blijven. Zo landen er in Deurne regelmatig vliegtuigen met organen voor transplantatie. Die vluchten zullen blijven doorgaan."

Meest gelezen