Jeneverstokerij Rubbens

Stokerijen uit Aalst, Deinze en Wichelen maken niet langer enkel sterke drank maar ook ontsmettingsalcohol: "Willen medische sector helpen"

Jeneverstokerij Rubbens uit Wichelen en Stokerij De Moor uit Aalst maken even geen sterke drank meer en produceren in de plaats ontsmettingsalcohol om de medische sector te helpen tijdens de coronacrisis. De alcohol kan ook gebruikt worden om handgels van te maken. Filliers in Deinze start er binnenkort mee. 

“Wij hadden vorige week al door dat de coronacrisis geen gewone crisis zou zijn en dat we met onze alcohol een steentje zouden kunnen bijdragen”, zegt Hendrick Beck van Jeneverstokerij Rubbens uit Wichelen. “De douane heeft ons uitgelegd hoe we ontsmettingsalcohol kunnen maken. We zijn meteen aan de slag gegaan.” 

De alcohol is dezelfde als in jenever, alleen mag je er niet van drinken

Hendrick Beck

Bij Rubbens produceren ze nu 10.000 liter ontsmettingsmiddel per dag. Vooral ziekenhuizen en hulpdiensten zoals het Rode Kruis kloppen voorlopig bij de stokerij aan om alcohol te leveren. Maar ook artsen en apothekers kunnen het product inslaan om er bijvoorbeeld ontsmettend handgel van te maken. 

Navolging in Aalst en Deinze

Het initiatief van Rubbens krijgt intussen navolging van Stokerij De Moor uit Aalst. Ook daar is na overleg met de douane, de sectorfederatie en de overheid toestemming om ontsmettingsalcohol op de markt te brengen. Daar kunnen bijvoorbeeld ook mondmaskers mee ontsmet worden.  Bij jeneverstoker Filliers in Deinze is intussen ook een aanvraag ingediend.

Ook een ginstokerij in Pepingen produceert alcohol om te ontsmetten. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen