Vlaamse Taxi Centrale

Taxibedrijf uit Kuurne: “We mogen nog werken, maar hebben geen klanten meer"

De Vlaamse Taxi Centrale, actief in Zuid-West-Vlaanderen, heeft geen klanten meer. Taxibedrijven mogen voorlopig wel nog werken, maar volgens bedrijfsleider Dennis Vankemmel ziet het er hopeloos uit voor de sector. 

“Normaal hebben wij in het begin van de dag een bestellijst van 40 à 50 ritten, nu staan er 3 op voor vandaag. Wellicht worden die ook nog afgezegd”, zegt Dennis Vankemmel van de Vlaamse Taxi Centrale.

Straks worden de verstrengde maatregelen toegepast, maar taxibedrijven mogen nog werken. Vankemmel heeft daar twijfels bij: “Als we ons echt moeten houden aan de afstandsregel, dan kunnen wij niet verder doen. Die 1,5 meter kunnen wij niet bewaren."

Alternatief?

Vankemmel denkt dat ze creatief kunnen zijn en bijvoorbeeld goederen kunnen vervoeren, maar hij gelooft er niet in: “Tegen dat we genoeg klanten hebben gevonden, zullen de strengste maatregelen wellicht al voorbij zijn.”

Het aanbod van De Lijn vermindert, maar Vankemmel denkt niet dat hen dat iets gaat opleveren: “Ik denk niet dat mensen nu meer taxi’s gaan gebruiken. Ik vrees dat het leven helemaal zal stil vallen. Het wordt economisch een ramp voor onze sector”, zucht Vankemmel. “De financiële maatregelen waar we eventueel recht op hebben zijn totaal ontoereikend. Dat zou 1.200 euro per maand zijn. Dat is zelfs veel te weinig om onze vaste kosten te dekken.” 

"Onze chauffeurs zien het niet meer zitten om te werken"

De voorbije weken was het al lastig werken voor het bedrijf. “De meeste chauffeurs nemen hun eigen maatregelen, ze nemen handgel mee en zo. Maar onze chauffeurs werken op zelfstandige basis. Veel zagen het niet meer zitten om te werken. Eén van ons is ook besmet, hij moet nu thuisblijven.”

Meest gelezen