Spoedarts over jonge patiënten: "Die zware longschade heb je alleen als je moet beginnen te spreken in horten en stoten"

Het was een confronterend interview met spoedarts Ignace Demeyer maandag in "Terzake". Daarin had hij het over "ronduit angstaanjagende" longscans van ook jongere covid-patiënten die zich met kortademigheid op spoed hadden gemeld. Maar niet iedereen met een hoestje hoeft te panikeren. "Die zware longschade heb je alleen als je moet beginnen te spreken in horten en stoten", verduidelijkt dokter Demeyer. 

Spoedarts Demeyer (OLV-ziekenhuis in Aalst) krijgt na zijn interview in "Terzake" van maandag nogal wat telefoontjes, ook van media uit het buitenland. Zijn uitspraak heeft duidelijk veel losgemaakt, en ook ongerustheid veroorzaakt. Nee, niet iedereen met een hoest moet zich nu op spoed melden.

"Die zware longschade heb je alleen als je moet beginnen te spreken in horten en stoten, wanneer je niet in één zin kan uitpraten. Dan ben je potentieel misschien wel iemand van die mensen die longschade heeft", aldus Demeyer.

Kortademigheid is een subjectief gegeven. "Als je moeilijk een gesprek kan voeren en als je geregeld moet stoppen omdat je een tekort aan lucht hebt, dan is dat een indicator om naar het ziekenhuis te komen." Dat was bijvoorbeeld het geval voor twee coronapatiënten uit Gent, wier getuigenis we gisteren optekenden.

Mild ziektebeeld

De meeste patiënten hebben echter mildere symptomen en blijven dus best weg van de overbelaste spoeddiensten. Een van de zieken met mildere symptomen is Peter Persyn (57), zelf huisarts van opleiding. "Ik ben vorige week woensdag in de loop van de dag een beetje ziek geworden, met keelpijn en prikkelhoest, geen koorts. Vanaf donderdag heeft zich dat doorgezet met uitgesproken keelpijn, een diepe hoest en een druk op de borst."

Persyn is werkzaam in de ouderensector en liet zich daarom testen. Hij bleek besmet met het nieuwe coronavirus. Persyn vermoedt dat hij besmet is geraakt door zijn twee dochters die vorige week ziek waren. "Ze hadden totaal geen koorts. Wel wat snotneuzen, een pips gevoel en keelpijn." Persyn spreekt van een drukkend gevoel op de borst en spierpijnen in de rug, maar zelf had hij dus ook geen koorts.

"Er werd altijd gezegd dat het gepaard ging met hoge koorts en een zwaar griepgevoel. Dat blijkt bij velen niet het geval. In het beeld wordt koorts bijna als obligaat voorgesteld, maar dat is zeker niet altijd het geval", besluit Persyn.

"Terzake" ging praten met dokter Demeyer en met een andere arts, Peter Persyn, die zelf corona heeft. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen