AFP or licensors

Virusvrij en virtueel naar het museum: zo kan het

Nu alle musea de deuren hebben gesloten hoeft u allerminst cultuurhonger te lijden. Hier vindt u enkele online alternatieven.

Het zijn dramatische tijden, ook voor de cultuursector. Wie pakweg een ticket had voor Van Eyck in Gent is nu aan het balen, maar dat is maar klein bier tegenover wat organisatoren en artiesten overkomt: geen publiek, nul voorstellingen, concerten of tentoonstellingen, zero inkomsten, maar wel doorlopende kosten. In Frankrijk kwam de regering woensdag met 22 miljoen euro noodhulp voor de culturele sector over de brug.

Er is ook wat goed nieuws. Thuis, vanuit de zetel of aan de eettafel, valt heel wat cultuur op te doen. Zonder aanschuiven, zonder drukte. Voor de kop koffie moet u zelf zorgen. Veel nationale en internationale musea bieden prachtige online-ervaringen aan. Een greep uit het aanbod. 

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture

Een ware digitale schatkamer is het wereldwijde kunstproject van Google. Hier vind je de collecties van honderden musea. Het Van Goghmuseum in Amsterdam, het kasteel van Fontainebleau, het Computer History Museum in het Amerikaanse Mountain View, het Gulbenkianmuseum in Lissabon, de geschiedenis van Bauhaus of de prehistorische tempels op Malta: het aanbod is ein-de-loos mooi en boeiend.

Google Arts & Culture biedt ook online exposities aan, laat je met een camera inzoomen tot op de huid van een schilderij en biedt zelfs overzichten aan per kleur. ’t Is vandaag donderdag, ik kies voor lichtblauw.

Ook musea zelf zetten hun schatten in de digitale vitrine. Ontdek de inhoud van het British Museum, dwaal zonder stress door de Vaticaanse musea, of maak een 360 graden-toer door het  Metropolitan Museum of Art in New York.  Portretten van Rembrandt die op dit moment in Madrid achter gesloten deuren hangen kunt u hier toch bewonderen.

Bij de noorderburen kunt u virtueel grasduinen in de collecties van museum Kröller-Müller, het Rijksmuseum in Amsterdam of het Mauritshuis in Den Haag, waar het "Meisje met de parel" van Vermeer hangt. Meer over àlle werken van Vermeer vindt u dan weer hier.  

Van Eyck

Bij ons moeten we het met een virtuele Jan van Eyck stellen, maar wat voor één: de website Closer to Van Eyck laat je wel heel dicht kijken naar al zijn werken, zowel voor als na restauratie. En de rest van de collectie van het MSK Gent kunt u hier raadplegen. De Van Eyck-expo in het Groeningemuseum van Brugge moest al na amper één dag de deuren sluiten; gelukkig is er ook hier een website met wat er zo nog allemaal te zien is in het museum. De driedelige Canvasdocu over de restauratie van het Lam Gods, waarvoor gedurende acht jaar is gefilmd, is te bekijken op VRT NU. 

Nog in Gent biedt het STAM "digi-expo’s" aan: leer Gent kennen toen de stad bezet was tijdens de Tweede Wereldoorlog, maak een virtuele wandeling door de wereldexpo van 1913 of ontdek de stad door de zoeker van fotograaf Carl De Keyzer. Het Industriemuseum geeft leuke tips om zelf thuis aan de slag te gaan en laat je ook binnenkijken

Koers, het museum van de wielersport in Roeselare, biedt soelaas voor al wie treurt om het stilgelegde wielerseizoen. Unieke objecten uit de collectie worden hier voorgesteld, net als kleurplaten en zelfs recepten die met de koers te maken hebben.    

De Brusselse musea bundelen de krachten onder de noemer #MuseumAtHome, om tijdens deze coronasluiting geregeld online hun kunstwerken voor te stellen. 

Nog meer internetmoois: voorwerpen uit het AfricaMuseum of het Gallo-Romeins Museum, de docureeks "Er was eens" over het Museum voor Natuurwetenschappen, te bekijken op VRT NU, de topstukken van het museum Mayer van den Bergh of van het Museum Plantin- Moretus, de hedendaagse kunstcollectie van het M HKA

Lukasweb, het platform voor digitale kunst en erfgoed in Vlaanderen, laat je binnenkijken in allerlei collecties  en er zijn ook de "online musea", bijvoorbeeld over James Ensor, van de Vlaamse Kunstcollectie.

De grote tentoonstelling met werk van Léon Spilliaert in de Londense Royal Academy of Arts kunt u helemaal thuis bekijken dankzij een 360 graden-tour van Klara.

Kunstzinnig kleuren

Nog iets leuks om thuis te doen: kleuren met of zonder kinderen. Hier vindt u downloadbare kleurplaten uit de collecties van verschillende musea.

Meest gelezen