Wat met kinderen met speciale noden als instelling plots sluit? "Zelf zorg opnemen of kind vijf weken niet zien"

Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus moet de Rozenweelde, een instelling in Aartijke voor kinderen met een verstandelijke beperking, eind vorig week een hartverscheurende beslissing nemen. De instelling moest sluiten en zo stonden de ouders plots voor een voldongen feit: zelf de zorg opnemen of je kind vijf weken niet kunnen zien. 

Rozenweelde, in Aartrijke, in West-Vlaanderen biedt zorg en ondersteuning aan een 100-tal kinderen tussen 0 en 26 jaar met een verstandelijke, al dan niet meervoudige beperking. Daar bieden ze nachtopvang aan 40 kinderen, omdat er maar 40 bedden zijn. 

De instelling had amper een dag de tijd om de deuren te sluiten en samen met de ouders te beslissen welke kinderen de instelling moesten verlaten om thuis verzorgd te worden. De kinderen die in de instelling blijven, kunnen hun ouders vijf weken lang niet kunnen zien. 

Dag op dag moeten beslissen dat ouders hun kind vijf weken niet kunnen zien is hartverscheurend

Elke Winne, directrice ad interim Rozenweelde

Dat was een aartsmoeilijke keuze, maar men heeft geprobeerd er een lijn in te trekken. "Voor sommige ouders is het niet evident en niet mogelijk om voor hun kind te zorgen, omdat ze zware medische zorgen nodig hebben. Ook kinderen met grote gedragsmoeilijkheden kunnen thuis niet terecht", zegt Elke Winne, directrice ad interim van Rozenweelde in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De meeste ouders begrepen de situatie, maar er waren ook ouders die zeer emotioneel reageerden", getuigt de directrice. "Je kind van dag op dag niet meer kunnen zien voor vijf weken is emotioneel zwaar".

Bellen via Facetime

Gelukkig is er heel wat solidariteit bij het personeel. "In samenspraak met de ouders kan er op vaste tijdstippen gebeld worden via Facetime. We hebben wel afgesproken met de ouders om niet aan de vensters te wuiven, want dat begrijpen de kinderen niet". 

De directrice van de instelling vindt dat er weinig gesproken wordt over het buitengewoon onderwijs, "daar wordt weinig rekening mee gehouden". "Ook zij hebben de juiste beschermingsmiddelen nodig, zoals handschoenen, beschermschorten en mondmaskers", besluit Winne. 

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen