Videospeler inladen...

We moeten "nadenken" om zélf mondmaskers te maken, maar hoe doet u dat? 

We doen er goed aan om "na te denken" over hoe we zelf een mondmasker kunnen maken om in sommige situaties te dragen wanneer de Veiligheidsraad de coronamaatregelen begint te versoepelen. Die boodschap gaf het Nationaal Crisiscentrum deze ochtend. Maar hoe doet u dat, een mondmasker maken?

"Het is zeker aan te raden dat mensen beginnen na te denken hoe ze een mondmasker kunnen maken." Die boodschap gaf viroloog Steven Van Gucht deze ochtend tijdens de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers in ons land.

Voor alle duidelijkheid: zulke maskers nu al dragen in het openbare leven, is niet aan de orde. Het kán in de toekomst nuttig zijn wanneer de Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen versoepelt, bijvoorbeeld in situaties waarin anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.

Patroon

Kriebelt het bij u toch om nu al een mondmasker te maken? Via deze link vindt u een patroon dat door de FOD Volksgezondheid is goedgekeurd. U kunt het ook downloaden.

Meer informatie over mondmaskers maken in het algemeen vindt u via deze website. Hieronder geven we u nog enkele richtlijnen en tips mee in tekst en in video.

Richtlijnen:

  • Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
  • Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.
  • Draag zelf een mondmasker of bedek uw neus en mond terwijl u een mondmasker maakt.
  • Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
  • Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.

Tips:

  • Was uw handen grondig met water en zeep alvorens het mondmasker aan te raken.
  • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin. U moet met de mond én met de neus door het mondmasker ademen.
  • Draag het masker alleen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij thuisisolatie om uw huisgenoten te beschermen. 
  • Pas in een latere fase van de coronamaatregelen kan het dus ook nuttig zijn een mondmasker te dragen tijdens het winkelen of op het werk als anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.
  • Steriliseer het mondmasker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90 graden Celsius.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen