AFP or licensors

"Zweden komt te traag in actie om coronavirus aan te kunnen", zegt Vlaamse epidemiologe in Zweden

Terwijl in heel Europa draconische maatregelen worden genomen, blijven ingrijpende maatregelen in Zweden uit. Toch zijn er minstens evenveel besmettingen in Zweden als in België en de cijfers lopen ook even snel op. Epidemiologe Nele Brusselaers doet in Zweden onderzoek en maakt zich zorgen, vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1: "Er is hier eigenlijk heel veel stilte."

De afgelopen dagen volgden de Europese landen elkaar in sneltempo op met maatregelen, en bijkomende maatregelen. Ook bij ons moeten alle niet-essentiële winkels dicht en gaat de politie controleren dat iedereen die binnen moet blijven dat ook doet.

Maar in het noorden, in Zweden, gaat het dagelijkse leven voorlopig zonder veel paniek verder, vertelt epidemiologe Nele Brusselaers in "De ochtend": "Er zijn hier heel weinig maatregelen. Gisteravond kwam er wel een advies dat de middelbare scholen dicht mogen. Het is dus geen verplichting. Er zijn nog altijd heel weinig maatregelen die wel verplicht zijn. Je ziet wel dat er minder mensen op straat zijn, maar er is zeker helemaal geen sprake van een lockdown, integendeel. Zweden komt te traag in actie."

(Lees verder onder de foto)

Hoofdstad Stockholm ligt er rustig bij.
ALI LORESTANI /TT NYHETSBYRÅN

Nochtans zijn er in Zweden niet minder besmettingen dan elders, vertelt Brusselaers: "Het aantal besmettingen is zeker even hoog als in België of in andere landen. We volgen de trends van andere landen, de aantallen gaan omhoog. Heel bizar dus dat er geen maatregelen genomen worden."

Het aantal besmettingen is zeker even hoog als in België, bizar dus dat er geen maatregelen volgen

En volgens Brusselaers komt dat omdat een beperkte groep het beleid voert, en iedereen luistert naar één persoon: "Er wordt hier erg geluisterd naar de staatsepidemioloog, de maatregelen komen vanuit zijn visie. Er wordt daarop heel weinig kritiek geopperd."

"Er zijn heel weinig wetenschappers die in de krant komen, terwijl er wel genoeg zijn. Meer dan in België. Maar die komen allemaal niet aan bod. Er is eigenlijk heel veel stilte. Er wordt hier heel weinig gepraat over dat virus. Achter de schermen dan weer wel, je hoort kritiek van de collega’s, maar iedereen blijft vertrouwen op die enkelingen die het beleid nu voeren. Dat vind ik zeer onrustwekkend."

(Lees verder onder de foto)

Ook aan het vliegveld in Stockholm is het rustig.
AFP or licensors

"Ziekenhuizen niet voorbereid"

Volgens Brusselaers is de gezondheidszorg, waarvan we vaak horen dat die in Zweden erg goed is, helemaal niet voorbereid op het nieuwe coronavirus: "Ziekenhuizen zijn hier veel minder in paraatheid dan in België. In België zijn ze al weken aan het voorbereiden, extra artsen optrommelen, een reserve aan verpleegkundigen voorzien."

"Hier hoorde ik gisteren nog van een collega, met symptomen, dat ze zal moeten gaan werken. ‘Ze kan toch een mondmasker dragen’, is dan de uitvlucht. Maar testen doen ze hier niet. We zitten hier met een personeels­tekort. Ik denk dus dat de Belgische gezondheidszorg hier beter op voorzien is dan de Zweedse."

Om die redenen is Brusselaers dan ook heel voorzichtig in haar werk: "Ik heb vorige week al de beslissing genomen om thuis te werken en ik ben al twee weken enorm voorzichtig met sociaal contact. Ik probeer contact te beperken. En dat vind ik jammer. We zitten hier sowieso ook met wachtlijsten in de zorg, wat we in België niet hebben. Dus ik maak me ernstig zorgen. Gewoon omdat zelfs het medische personeel, zoals artsen, nog steeds denkt dat het allemaal een beetje overroepen is."

Beluister hieronder het fragment uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen