Alistair Berg

“We willen interimkrachten ’s nachts kunnen inzetten”, zo luidt het bij uitzendkantoor Nowjobs uit Sint-Denijs-Westrem

Steeds meer mensen kunnen hun vaste job niet meer doen, omdat ze door de coronacrisis thuis zitten. Ze willen tijdelijk bijverdienen, maar er zijn nog hindernissen: kan het ’s nachts en kan het gezond? De uitzendbureaus en handelaars vragen soepeler regels en meer duidelijkheid.

Sommige uitzendkantoren zitten zelf zonder werk, omdat ze vooral huishoudhulpen uitsturen die met dienstencheques werken. Die werking is door de coronacrisis grotendeels stopgezet.

Maar andere interimbureaus hebben intussen extra veel werk. Veel handelaars en bedrijven in de voedingssector kampen met een personeelstekort. Een deel van het personeel is ziek, anderen blijven thuis om hun kinderen op te vangen. Snel tijdelijke medewerkers vinden is dan de boodschap. 

We moeten de uitzendkrachten goed kunnen informeren over hoe we hen op een veilige manier aan het werk kunnen helpen.

Thomas Dewinter, Konvert Interim

“Veel mensen staan open om op korte termijn een nieuwe job in te vullen”, zegt Thomas Dewinter van Konvert Interim, “maar we moeten hen eerst kunnen geruststellen dat ze dat op een veilige manier kunnen doen”.

’s Nachts werken is nuttig én veilig
Eline David van uitzend- en HR-bureau Nowjobs uit Sint-Denijs-Westrem

Momenteel is het nog verboden om ’s nachts interimwerk te doen. Federgon (de koepel van HR- en interimkantoren) en Comeos (vertegenwoordiger van handelaars en dienstenbedrijven) vragen de overheid nu om nachtwerk voor uitzendkrachten toch toe te laten. “We voorspellen dat vaste mensen meer en meer gaan uitvallen. Onze uitzendkrachten vragen zelf om ’s nachts te kunnen werken en ook bedrijven vragen erom.” Dat zegt Eline David van Nowjobs in Sint-Denijs-Westrem bij Gent. “Als nachtwerk voor interims mogelijk wordt is er meer afstand tussen de werknemers, en dus meer veiligheid. ’s Nachts kunnen ze bijvoorbeeld ook winkelrekken aanvullen.”

kasto80

Meest gelezen