Aardappelboer Guy begrijpt de hamsterwoede niet: "Wij stikken in de aardappelen"

Een wat ongewoon gezicht langs de Industrieweg in Paal. Landbouwer Guy Renders uit Scherpenheuvel-Zichem staat er zakken aardappelen te verkopen. "Ik wilde ze naar de supermarkt in mijn buurt brengen, maar dat mocht niet, dus sta ik hier", zegt hij. 

Voor Guy Renders is de aardappelschaarste in sommige supermarkten een mysterie. Heel wat aardappelboeren zitten nog altijd met een grote stock en als binnenkort de nieuwe oogst eraan komt wordt die oude stock  waardeloos en dienen de aardappelen als veevoer.  Guy Renders vond er daarom niet beter op dan contact op te nemen met de supermarkt in zijn buurt. "Ik had de verantwoordelijke voorgesteld om binnen het uur 20 ton aardappelen te leveren maar ik kreeg te horen dat zoiets niet kan zonder de tussenhandel in te schakelen."

Ik had de aardappelen geleverd aan 5 eurocent de kilo, zelfs aan 2 eurocent

Guy Renders ging dan maar zelf de boer op met zijn aardappelen. In Paal zette hij zich langs een perceel grond van hem vlakbij een drukke verbindingsweg. En met succes: binnen het kwartier had hij al 1.000 kilogram aardappelen verkocht, aan 15 euro voor een grote zak. Een mooie prijs voor de klant, maar een nog mooiere opbrengst voor Guy zelf. 

Meest gelezen