ROBIN UTRECHT

In Limburg worden de coronamaatregelen in een tiental talen verspreid: iedereen moet goed geïnformeerd zijn

De Limburgse mijngemeenten doen extra inspanningen om ook inwoners die het Nederlands niet goed beheersen toch goed te informeren over de coronamaatregelen. In Genk wordt zo bijvoorbeeld de Nederlandse tekst met maatregelen vertaald in een tiental andere talen.

Niet iedereen in de Limburgse mijngemeenten beheerst het Nederlands even goed en begrijpt wat de coronamaatregelen precies inhouden. De gemeentebesturen van Genk, Heusden-Zolder, Beringen, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren doen daarom extra inspanningen om de informatie rond corona in alle gemeenschappen van hun gemeente zo goed mogelijk te verspreiden. 

In Turkije of Italië waar hun familie woont, is de situatie ernstig tot dramatisch, onze inwoners met migratieachtergrond begrijpen zeker hoe belangrijk de maatregelen zijn

burgemeesters Limburgse mijngemeenten

In Genk wordt de Nederlands tekst met coronamaatregelen ook in een tiental andere talen vertaald zoals Italiaans, Turks en Arabisch zodat alle inwoners goed begrijpen wat van hen verwacht wordt. Daarna wordt het bericht gepost op verschillende informatiekanalen of verspreid door de sleutelfiguren van de verschillende gemeenschappen. Ook de Genkse huisartsenkring zal de vertaalde teksten aan patiënten op consultatie meegeven. 

"Veel vertaalde teksten worden ons al ter beschikking gesteld door het Vlaams Agentschap voor Integratie en Inburgering en het Vlaams Agentschap Zorg en Welzijn", zegt burgemeester Wim Dries van Genk. "Maar als we iets willen veranderen of nog andere teksten nodig hebben, doen we een beroep op vertalers.  In Ziekenhuis Oost-Limburg blijven intussen ook interculturele medewerkers alle medische informatie én tips vertalen voor wie dat nodig heeft."      

In Houthalen-Helchteren wordt alle info rond corona vertaald in het Turks en verspreid via netwerken en social media. En ook Heusden-Zolder, Beringen en Maasmechelen gebruiken sleutelfiguren uit de verschillende gemeenschappen en social media om de coronamaatregelen te verspreiden. In Beringen is vandaag nog een flyer in de brievenbussen gestoken waarin alle maatregelen nog eens heel eenvoudig worden uitgelegd aan de hand van symbolen.

Meest gelezen