Belga

Bakker uit Oostmalle getuigt: "Vorige week vroegen klanten nog coronabrood. Die grapjes zijn verleden tijd"

Het is de laatste dagen erg druk bij de bakkers in ons land. "Meer mensen werken thuis en eten dus meer brood", zegt bakker Bart Boeckx uit Oostmalle op Radio 2 Antwerpen. Hij merkt dat zijn klanten de maatregel om afstand te houden goed opvolgen. 

De overheid vraagt iedereen om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Lukt dat bij de bakker waar het erg druk is? “De klanten houden vanzelf afstand van elkaar. Als het te druk wordt in de winkel wachten ze buiten tot er iemand weggaat. Ik moet hen er zelf niets meer op wijzen”, zegt bakker Bart Boeckx uit Oostmalle in "Start Je Dag".

“Bijna iedereen betaalt met bancontact. De oudere mensen gebruiken nog cash geld. We vragen hen om het geld op de toonbank te leggen zodat er geen fysiek contact is. De klanten kunnen na het betalen hun handen ontsmetten.”

Klanten blijven buiten wachten en bijna iedereen betaalt met bancontact. Ik merk enorm veel solidariteit

Bart Boeckx

Bakker Boeckx merkt ook een mentaliteitsverandering. "De tijd van grapjes is voorbij. Vorige week vroegen de klanten nog naar coronacake en coronabrood. Nu neemt iedereen de situatie zeer ernstig. De mensen zijn ook solidair. Vaak nemen ze brood mee voor oudere mensen of voor de buren.”

Jaar in jaar uit praten klanten over het weer. Nu gaat het enkel over het coronavirus 

Bart Boeckx

Veel brood verkocht

Het is ook erg druk in de bakkerij in Oostmalle. “Wij verkopen duidelijk meer brood en gebak. De belegde broodjes van mensen op kantoor vallen weg. In de grote bedrijven waar nog wel gewerkt wordt, zijn de keukens gesloten. Iedereen eet thuis of neemt boterhammen mee naar het werk. Brood blijft dus broodnodig”, knipoogt Boeckx. "We zien ook dat wandelaars die normaal een pannenkoekje buitenshuis gaan eten graag een gebakje of koffiekoek extra kopen", besluit hij.

Meest gelezen