Groep Huyzentruyt

Bouwbedrijf Groep Huyzentruyt sluit zelf 500 werven door coronacrisis

Het West-Vlaamse bouwbedrijf Groep Huyzentruyt uit Beveren-Leie bij Waregem heeft op eigen initiatief zo'n 500 bouwwerven gesloten onder meer om de arbeiders te beschermen tegen het coronavirus. "We nemen die beslissing zelf omdat de overheid niets doet", vertelt Thomas Van Poucke aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Thomas Van Poucke van Groep Huyzentruyt legt bij Radio 2 West-Vlaanderen uit waarom hij die moeilijke beslissing nam: "In de eerste plaats om onze verantwoordelijkheid op te nemen voor het menselijke aspect. We willen de verspreiding van het coronavirus ook helpen tegen te gaan én onze eigen medewerkers beschermen. Tegelijk zien we dat het moeilijk is om nog aan voldoende grondstoffen te geraken om bijvoorbeeld beton mee te maken, omdat de leveranciers niet meer tot bij ons geraken. Ook veel arbeiders uit het buitenland keren terug naar hun thuis. Daarom hebben we de beslissing genomen om vanaf vandaag alle werven stil te leggen."

"Overheid schiet tekort"

In totaal worden nu zo'n 700 arbeiders en onderaannemers van het West-Vlaamse bouwbedrijf getroffen door de beslissing om de werven stil te leggen: "Dit is overmacht, de uitvoeringstermijnen van onze werken zullen ook worden opgeschort. Hoe snel we na de crisis weer kunnen opstarten weten we niet, want plots zal iedereen weer materiaal en grondstoffen nodig hebben op hetzelfde moment."

"Om eerlijk te zijn had ik dinsdagavond tijdens de aankondiging van de regering verwacht dat ze voor de bouwsector ook maatregelen zouden treffen. Dat gebeurde niet, de overheid schoot daar tekort", besluit Van Poucke van Groep Huyzentruyt. 

Meest gelezen