Campings in Maaseik sluiten om Duitse en Nederlandse toeristen te vermijden

Campings Heerenlaak in Maaseik en De Spaanjerd in Kinrooi sluiten hun domeinen. Toeristen van over de grens houden te weinig rekening met de maatregel om afstand te bewaren om het coronavirus niet te verspreiden. In Maaseik komen in de weekends duizenden Duitsers op bezoek. Dat kan niet meer vindt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). 

Nederlandse tanktoeristen en Duitse campingbezoekers komen massaal de grens over naar ons land. En dat terwijl in die landen veel minder strenge maatregelen gelden. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik vindt dat dat niet meer kan: "Dat is een heel rare situatie en wij ergeren ons daar aan." 

"Er komen in de weekends vaak een paar duizend Duitsers naar onze campings", zegt Tollenaere. "Zij komen uit Nordrhein-Westfalen, een regio die enorm getroffen is door het coronavirus. Daarom hebben wij beslist om de campings te sluiten om de toestroom te beperken." 

Mensen vragen om strenger te zijn rond het grensverkeer
Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik

Er is ook nog het gewone grensverkeer dat niet zo eenvoudig te controleren is volgens Tollenaere: "Mensen vragen ons om strenger te zijn rond dat verkeer. Dat is heel moeilijk. Wij hebben in de praktijk geen grens. Nederlanders komen naar Maaseik en Maaseikenaars gaan naar Nederland. Mensen werken daar of hebben daar familie. Het is een enorme uitdaging om dat onder controle te krijgen." 

Tanktoerisme

Tollenaere roept op om alleen noodzakelijke verplaatsingen te doen. Daarom vindt hij dat er moet opgetreden worden tegen Nederlanders die hier komen winkelen of tanken: "Zeker tanken is geen noodzakelijke verplaatsing. Die mensen kunnen perfect in hun eigen land tanken." De burgemeester heeft nu aan de gouverneur en aan de regering gevraagd hoe de stad met dit probleem moet omgaan. "We wachten nu op nieuwe richtlijnen." 

Meest gelezen