Foto: Hotel.nl

Coronamaatregelen hebben enorme impact op Antwerpse hotelsector: “De bezettingsgraad daalt onder 10%”

Door de coronacris zijn 7 op de 10 van de hotels in Antwerpen gesloten. De sector verwacht dat er nog zullen volgen. De zakenwereld lag al langer stil, maar nu blijven ook de toeristen thuis. En zonder gasten, geen hotels.

Veel toeristen hebben hun geplande overnachtingen in Antwerpen geannuleerd na de nieuwe maatregelen in de horeca. Daardoor daalde de bezettingsgraad van veel hotels onder de 10%.

Het gevolg? Veel hotels beslisten om de deuren onmiddellijk te sluiten. Sommigen tot begin april, anderen tot eind mei. “Van de 54 hotels in Antwerpen met een vergunning, zijn er 38 gesloten of sluiten deze week. Die vertegenwoordigen 70% van het totale aantal hotelkamers die niet meer beschikbaar zullen zijn”, zegt Didier Boehlen van de Antwerpse hotelsector.

70% van de hotelkamers is niet meer beschikbaar

Didier Boehlen, Antwerpse hotelsector

“Een groot deel van de hotels hebben op hun sociale media gedeeld dat ze sluiten. Ook de boekingskanalen zijn grotendeels toe”, aldus Boehlen. “De gasten die al geboekt hadden, zijn allemaal individueel geïnformeerd. Zij kunnen hun reservaties gratis wijzigen.”

Naast de financiële maatregelen die voor de horeca gelden, heeft de Antwerpse hotelsector op federaal en lokaal niveau bijkomende maatregelen gevraagd: “Dat is om het risico op faillissement te beperken. Ook hebben we gesprekken gehad met Stad Antwerpen om samen naar oplossingen te zoeken voor na de crisis. Er liggen projecten klaar die verder uitgewerkt worden.” 

Hotelpersoneel moet naar huis

Wat gebeurt er met het personeel in de hotels? “Bijna alle hotels die gesloten zijn, vroegen economische werkloosheid door overmacht aan. Het personeel moest dus naar huis en krijgt 70% van het normale loon, gegarandeerd door de overheid.”

Meest gelezen