Copyright 2013, Danil Rudenko, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Handen steeds droger door het vele ontsmetten: "Het is belangrijk om zo vaak mogelijk handcrème te smeren" 

Goed je handen wassen blijft belangrijk om het coronavirus te bestrijden. Maar wat doet dat op termijn met je handen? Volgens dermatoloog Jos Vanhee uit Bornem kan je best zo vaak mogelijk handcrème smeren. "Als je voelt dat je huid schraal begint te worden, moet je dringend ingrijpen", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

"Als je handen te schraal worden, krijg je gemakkelijk kloofjes", vertelt dermatoloog Jos Vanhee in "Start Je Dag". "Ze ontsmetten is dan niet zo efficiënt meer. Het is dus heel belangrijk om zo vaak mogelijk handcrème te gebruiken, als je droge handen begint te krijgen."

Het maakt niet uit welk merk van handcrème je gebruikt, als je maar vaak genoeg smeert. "Je moet geen dikke lagen smeren, maar je moet vaak smeren", gaat Vanhee verder. "Je kiest daarvoor best momenten waarop je handen wat meer rust hebben. Bijvoorbeeld als je 's avonds tv zit te kijken. Het heeft geen zin om een dikke laag te smeren net voor je gaat slapen. Dat belandt alleen maar aan je lakens of partner."

Het heeft geen zin om een dikke laag te smeren net voor je gaat slapen
Dermatoloog Jos Vanhee

Hoe vaak je moet smeren, hangt af van je huidtype. Zo moeten mensen met een droge huid vaker handcrème gebruiken dan mensen met een ander huidtype. "Als je voelt dat je huid schraal begint te worden, moet je dringend ingrijpen", aldus Vanhee.

Alcoholgel is niet zo uitdrogend als sommige mensen denken. Heb je veel handwondjes en lukt dat niet goed meer, dan zijn er enkele trucjes. "In de ziekenhuizen dragen ze bijvoorbeeld langer dezelfde handschoenen ", vertelt Vanhee. "Die gaan ze dan ontsmetten met alcoholgel, zodat de huid wat gespaard blijft. Als je handen te schraal worden, kan je ook - zoals kindjes spontaan al doen - alleen maar de palmzijde van je handen met alcoholgel of zeep insmeren. Zo blijft de bovenkant van je handen gespaard."

Meest gelezen