Gents initiatief: elke dag om 11.55 uur een portie cultuur op Facebook

De Gentse zanger en muzikant Frederik Sioen wil als coördinator van Kunstenoverleg Gent mensen warm maken voor cultuur tijdens deze coronacrisis. "De actie heet '#5voor12'. Iedere dag om 11.55 uur en rond middernacht zetten we iets van muziek of iets anders artistiek op de Facebookpagina. Zo hopen we de mensen thuis te inspireren."

"We vragen iedere dag aan een curator van een culturele organisatie om iets te posten op de Facebookpagina van Kunstenoverleg Gent. Zo'n curator is een vertegenwoordiger van een culturele instelling zoals de Vooruit of de Kopergietery in Gent, maar het kan ook een zelfstandige artiest zijn", legt Frederik Sioen uit.

Een schilderij, een lied, een foto, het kan allemaal

Het initiatief vraagt aan kunstenaars en artiesten om iets nieuw op de Facebookpagina te zetten. "Dat kan een lied zijn, dat kan een schilderij zijn of een fotoreeks", legt Sioen uit. "We willen mensen die thuis zitten een beetje entertainen en inspireren. Hopelijk krijgen mensen dan zin om zelf ook zoiets te doen." Ook bekende artiesten zijn al geëngageerd om mee te doen: "Zangeres An Pierlé is gevraagd door de Handelsbeurs om een liedje te schrijven", vertelt Sioen. 

We willen mensen die nu thuis zitten door de coronacrisis een hart onder de riem steken en hen iets cultureel laten beleven
Zanger en muzikant Frederik Sioen

Vaste tijdstippen

"We doen dit iedere dag om 11u55 en 's nachts gaan we een Spotifylijst publiceren van vzw VOEM uit Gent." Het is de bedoeling dat er altijd iets nieuw verschijnt dat op een of andere manier te maken heeft met de huidige coronacrisis. "Dat kan gaan over het isolement en de eenzaamheid die veel mensen ervaren. Zo kan een troostend nummer een beter gevoel geven aan iemand in het ziekenhuis."

5.000 annulaties van culturele evenementen

Sioen benadrukt dat cultuur ook in crisistijd heel belangrijk is. De sector heeft nu erg moeilijk: "In Vlaanderen zijn er al minstens 5.000 annulaties van culturele evenementen voor de komende drie weken. Als dit blijft doorgaan dan is dat een grote ramp voor veel artiesten. Wat dan weer wel positief is, is dat wij artiesten kunnen betalen die nu een lege agenda hebben en iets nieuw maken voor dit initiatief."

"We nodigen mensen uit om de hashtag '#5voor12' te delen en samen met ons mensen warm maken voor cultuur", eindigt Sioen nog.

kasto80

Meest gelezen