Gratis theater-aan-huis, concert of virtueel museumbezoek? Met deze culturele tips komt u de komende week door

Het coronavirus houdt u ook de komende dagen nog thuis, maar dat betekent niet dat u geen culturele activiteiten kunt beleven! Het hoeft niet alléén maar televisie te zijn: heel wat gezelschappen zetten theatervoorstellingen online, u kunt een opera of een ander concert meemaken vanop de eerste rij, er zijn fantastische luisterverhalen en nog veel meer. En allemaal gratis.

Ja, er zijn tal van televisieprogramma's waar u nu eindelijk de tijd voor kunt nemen. Denk maar aan "The loudest voice", de meest recente serie die Canvas nu integraal aanbiedt, met een onherkenbaar dik gemaakte Russell Crowe als televisiemagnaat Roger Ailes. Maar er zijn nog veel meer culturele ontspanningsmogelijkheden die we hieronder oplijsten. Want - om het met de woorden van de makers te zeggen - ook in deze tijden blijft het noodzakelijk om verhalen te delen en cultuur beschikbaar te houden. 

Opera, voorstellingen en concerten aan huis geleverd

Heel wat gezelschappen en operahuizen hebben een aantal straffe voorstellingen online gezet, zodat u thuis kunt genieten van al dat moois.

Het gratis onlineplatform OperaVision bundelt het beste van de Europese operahuizen en zet de komende weken verschillende opera's van Mozart online, om zo de coronaverveling tegen te gaan. Een spraakmakende versie van "Don Giovanni" uit Finland kunt u nog een half jaar lang gratis bekijken via deze link (en er zijn ook Nederlandstalige ondertitels!). Hou de website van OperaVision in de gaten voor meer gratis opvoeringen. Vanaf zaterdag zet ook De Munt zeven producties online.

Wie van zingen houdt kan deze tijd thuis ook "nuttig" besteden met een aanstekelijke operakaraoke. Test het met dit fragment uit "De toverfluit" van Mozart (verwittig misschien wel eerst de buren):

Bij Radio 2 staan er zaterdag en zondag een aantal concerten geprogrammeerd die u live kunt bekijken via de app van Radio 2. Zaterdag staan The Starlings, Gene Thomas en Willy Sommers op de affiche. Zondag komen Sasha & Davy, Metejoor en Bent Van Looy langs, telkens vanaf 14.30 uur.

Radio 1 bundelt de concerten uit eigen huis als "De Blijf-In-Uw-Kot Sessies van Radio 1", zeer toepasselijk in coronatijden. Concerten van Arno tot Het Zesde Metaal, muziek van Brihang tot Bruce Springsteen!

Laat Eefje De Visser u hieronder overtuigen, met een stomende versie van haar recente hit "Oh", en lees daarna verder:

De AB in Brussel biedt enkele unieke concerten aan via zijn website. Zo kunt u het intieme concert van Norah Jones uit 2009 herbeleven, toen ze voor amper 250 gelukkigen enkele nieuwe nummers speelde en eindigde met de klassieker "Come away with me". Ook het eerste concert van Coldplay op Belgische bodem, en een losgeslagen Iggy Pop staan voor u klaar.

Bekijk het concert van Norah Jones hieronder, en lees verder voor nog veel meer tips:

Sommige muzikanten brengen live concerten op sociale media, of delen hun favoriete muziek met hun fans, om de tijd te doden tot ze weer op tournee mogen vertrekken. De Belgische band Douglas Firs heeft zo meer dan 25 uur muziek verzameld in deze playlist.

Het theatergezelschap Tg STAN biedt een van hun succesvoorstellingen gratis en voor niets aan: "JDX - a public enemy" uit 1993. De voorstelling - over een dokter die ontdekt dat het water in het kuuroord vervuild is, maar de burgemeester en de inwoners tegen zich krijgt - werd 6 jaar geleden hernomen met Stijn Van Opstal, Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen en Sara De Roo. Het is die meest recente versie die integraal te bekijken valt, via deze link

Het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom maakt via deze link meteen een trilogie toegankelijk: "Le jardin", "Le salon" en "Le sous sol". Normaalgezien zouden ze hun jongste voorstelling nu in Japan spelen, maar het coronavirus besliste er anders over. 

Jeugdtheater Froefroe spant de kroon, het gezelschap biedt bijna álle voorstellingen online aan. De makkelijkste manier om ze te bekijken is deze link gebruiken, het magische wachtwoord "froefroe" invullen en de techniek de rest laten doen. Wij raden u "Titus" van harte aan.

Heel wat van deze voorstellingen staan handig gebundeld op de nieuwe website "Podium aan huis". Uren kijkplezier verzekerd.

Als het allemaal nog iets luchtiger mag, dan vindt u op het internet heel wat zaalshows van comedians, zoals die van Xander De Rycke, Philippe Geubels of Brigitte Kaandorp.

Wie cultuur ook zelf actief wil beleven, kan terecht op de website rosasdanstrosas, waar choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker en haar collega's bij Rosas in vier video's uitleggen hoe u zelf "Rosas danst Rosas", een van hun iconische voorstellingen, kunt dansen. Do try this at home (maar laat wat extra afstand tussen de stoelen).

Virtuele musea

Als u niet in het museum geraakt, dan komt het museum gewoon uw richting uit, en dat zelfs zonder kans op een besmetting!

Een erg uitgebreide lijst van virtuele musea, bij ons en in het buitenland, hebben we donderdag al aangeboden op VRT NWS, maar die lijst blijft ook vandaag relevant. 

Naast virtuele wandelingen in musea, zoals museum M in Leuven, zijn er ook plekken op het internet te vinden waar allerlei prachtige kunstwerken digitaal worden samengebracht, zoals Google Arts & Culture.

En niet alleen musea verdienen uw aandacht, maar ook werelderfgoed zoals de Taj Mahal in India, de tempels van Angkor in Cambodja of de grotten van Lascaux in Frankrijk. Ga op ontdekking en verken de wereld vanuit uw zetel. Opgelet, het is verslavend.

Jeugdboekenmaand

De jeugdboekenmaand loopt nog tot eind maart, maar heel wat activiteiten op school en in bibliotheken kunnen niet meer doorgaan. Smeer die stembanden, en lees de komende weken met extra enthousiasme voor. Dit YouTubekanaal van "Iedereen leest" kan ook helpen: auteurs en acteurs, zoals Warre Borgmans, lezen voor uit zelfgekozen boeken, voor ieder wat wils.

Luisterboeken voor volwassenen

Maart is jeugdboekenmaand, maar we vergeten de oudere generaties niet. Verwen uzelf bijvoorbeeld met de "Radioboeken" van deBuren. Radioboeken zijn boeken die u nergens kunt lezen, het zijn (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden neergepend. Eén keer worden ze voorgelezen, daarna bestaan ze alleen maar als geluid. Er zijn meer dan 100 Radioboeken, geschreven door onze grootste schrijvers, zoals Stefan Hertmans, Bart Moeyaert of Saskia De Coster.

Voor de Nederlandse Luisterbieb moet u zich normaalgezien inschrijven, maar tot 6 april kunt u er gratis terecht, ze hebben een uitgebreide catalogus die u hier terugvindt.

De meest populaire podcast van dit moment is "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo in samenwerking met Klara. 700.000 luisteraars can't be wrong. Voel u deel van een steeds groter wordende groep, en luister naar enkele fijne podcasts uit het rijke VRT-aanbod.

Bij VRT NWS kunnen we u deze culturele podcast aanraden, een tocht langs de geboorteplek(ken) van schilder Jan Van Eyck. De bijhorende tentoonstelling in Gent blijft helaas nog minstens een paar weken gesloten.

En de beiaardier? Die blijft doorgaan

In Leuven, Wingene en Brugge blijven de stadsbeiaardiers trouw op post, zodat u op die manier toch een klein beetje live muziek kunt meepikken. Als u een frisse neus haalt de komende dagen, luister dan met extra aandacht naar al die noeste arbeid. Zondag speelt de beiaardier in Wingene vanaf 10 uur verzoeknummers, in Brugge start de beiaardier op zaterdag en zondag om 11 uur. Daar begint het concert toepasselijk met "We zullen doorgaan" van Ramses Shaffy. Hou moed!

Meest gelezen