Grensgemeentes niet blij met ander coronabeleid in Nederland

Grensgemeentes maken zich zorgen omdat er in Nederland een ander beleid tegen het coronavirus wordt gevoerd dan in België. In Nederland moeten mensen niet thuis blijven omdat er wordt gehoopt op groepsimmuniteit: de immuniteit tegen het virus opbouwen door het virus zijn vrije gang te laten gaan. 

Het Nederlands beleid staat haaks op de maatregelen die in België worden genomen. Hier moeten mensen thuisblijven en zijn ook de winkels dicht.  Het doel in België is net minder besmettingen.

Belgen steken de grens over

In sommige grensgemeentes moet je de straat maar uit om in Nederland te zijn. Dat is ook zo in Baarle-Hertog. Frans de Bont, burgemeester van de grensgemeente, legt op Radio 2 uit waarom dat problemen oplevert.

“Zoals in heel België zijn de winkels bij ons gesloten, behalve de supermarkten en apotheken”, zegt hij. “In Baarle-Nassau, de Nederlandse gemeente waarmee wij vervlochten zijn, blijven al de winkels gewoon open. Belgen zakken dan af naar Nederland om te winkelen. Zo werken we het Belgische systeem tegen.”

Nederlandse winkels sluiten spontaan

Enkele winkels in Baarle-Nassau sloten de deuren al spontaan. “Baarle-Hertog ligt er enorm stil bij en daarom voelt openblijven voor sommige winkels in Nederland niet goed aan”, vertelt de Bont.

“Zo’n verschillend beleid maakt het nu wel erg vervelend”, voegt de burgemeester nog toe. “Het gaat om de gezondheid van onze mensen, zowel die van de Belgen als die van de Nederlanders. De twee verschillende wetgevingen maken dat wel moeilijk.” 

Meest gelezen