Radio 2

Groenten- en fruittelers vragen hulp bij de oogst

De groenten- en fruittelers hebben amper seizoensarbeiders om te helpen bij de oogst. Het Algemeen Boerensyndicaat wil daarom mensen in tijdelijke werkloosheid inschakelen.  

Ook de groenten- en fruittelers komen in de problemen door de coronacrisis. Het is tijd voor de oogst, maar er zijn amper seizoenarbeiders. Die mensen komen vooral uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Maar die blijven weg of gaan in sneltempo naar huis. Daarom is de sector dringend op zoek naar helpende handen.

Voor de oogst van aardbeien, tomaten en zeker asperges komen we handen te kort.

Hendrik Vandamme, voorzitter ABS

Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt nu om mensen, die door de crisis in tijdelijke werkloosheid belanden, in te schakelen voor de oogst. Nu is dat administratief niet mogelijk. Het ABS vraagt of dat wel zou kunnen, met behoud van uitkering. Bij het Algemeen Boerensyndicaat verzekeren ze dat arbeiders op onze velden op een veilige afstand van elkaar kunnen werken. 

"Het Journaal" ging op bezoek bij een aspergeteler in Kinrooi, bekijk hier het verslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen