Hasselt rolt online buurtplatform versneld uit: "Gebruik piekt in deze coronatijden" 

Binnenkort kunnen alle inwoners van Hasselt gebruikmaken van online buurtplatform Hoplr. Dat zou normaal pas na de zomer voor iedereen beschikbaar zijn, maar door de corona-epidemie wordt het platform intensief gebruikt. Daarom voert de stad het platform versneld in.  

In januari startte de stad Hasselt met digitaal buurtplatform Hoplr in vier wijken: Runkst, Kermt Kuringen en de Banneuxwijk.  "De bedoeling was oorspronkelijk om via de online communicatie naar het offline ontmoeten te gaan", zegt schepen Lies Jans (N-VA). "Maar in deze coronatijden is de online ontmoeting het belangrijkste en daarom gaan wij dat versneld in heel Hasselt uitrollen." 

Geen Facebook

Een online platform om met elkaar te praten. Dat lijkt wel erg op Facebook. Maar er is wel een belangrijk verschil, zegt Jans: "Op Facebook kan iedereen zich aanmelden. Het speciale aan Hoplr is dat alleen de inwoners van een gedefinieerde wijk zich kunnen aanmelden. Alleen de bewoners van die wijk kunnen met elkaar in contact komen. Je kan bijvoorbeeld iemand vragen om boodschappen voor je te doen." 

We letten op dat er geen scheldtirades opduiken
Lies Jans, schepen

Om je aan te melden krijg je een code in je brievenbus. Daarmee kan je je registreren. Het is geen anoniem platform. "Je registreert je met naam en adres. We controleren of de juiste mensen zich aanmelden en we letten ook op dat er geen scheldtirades of andere problemen opduiken", zegt Jans. 

Hoplr is niet alleen belangrijk voor contact tussen de mensen onderling, maar ook voor de communicatie tussen de stad en de burgers. Lies Jans: "Wij merken dat de berichten over Corona zéér goed gelezen worden. Er zijn 1.200 mensen ingeschreven en 900 daarvan lazen de corona-update." Jans hoopt dat Hoplr over twee weken in alle 22 wijken operationeel is. 

Meest gelezen