Jessa Ziekenhuis gebruikt herbruikbare mondmaskers 

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft nu ook mondmaskers die hergebruikt kunnen worden. De mondmaskers kunnen gewassen worden en worden enkel gebruikt door medewerkers die niet in contact komen met besmette coronapatiënten.

Mondmaskers zijn schaars in de zorg en daarom zocht het Jessa Ziekenhuis in Hasselt naar alternatieven. "Het is een polyester stof die getest is voor medisch gebruik en die je kan wassen en dus hergebruiken", zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers. "Je bent bijvoorbeeld verkouden maar je kan nog komen werken, dan kan je dit stoffen masker aandoen."

Het is dus niet de bedoeling dat deze maskers worden ingezet bij besmette patiënten, maar ze zijn wel perfect bruikbaar voor andere patiënten. De schaarse wegwerpmaskers kunnen zo gespaard worden en enkel gebruikt worden bij risicopatiënten.

Hulp van buitenaf

Het ziekenhuis krijgt ook hulp. Limburg.net schonk 700 mondneusmaskers die ingezet kunnen worden op spoed en intensieve zorgen. Ook de garagistenopleiding van VDAB schonk 270 mondmaskers. Daarnaast kreeg het ziekenhuis ook nog 2.000 chirurgische mondmaskers van de Chinese internetgigant Alibaba.

Meest gelezen