Queenie Vanswijgenhoven

Crècheuitbaatster Queenie schrijft open brief aan minister Beke: "Help ons, want dit is een financieel drama" 

Crècheuitbaatster Queenie Vanswijgenhoven uit Sint-Truiden smeekt om duidelijkheid over de coronamaatregelen, want die brengen crèches in grote problemen. “Er zijn nog amper kinderen, maar de crèche moet wel openblijven. Ik moet 6 werknemers blijven betalen, maar ik heb geen inkomsten meer.” 

Queenie schreef een open brief aan minister Wouter Beke (CD&V) om dringend duidelijkheid te scheppen over de coronamaatregelen die gelden voor kindercrèches. “Van de regering moeten we openblijven, maar Kind & Gezin roept op om de kinderen thuis te houden en zelf voor ze te zorgen. Wij willen duidelijkheid.” 

Normaal vangt de crèche zo’n 30 à 40 kinderen op en een 20-tal in naschoolse opvang. Nu zijn het er op een hele dag nog maar 15. “Ik heb bijna geen inkomsten meer, maar ik moet wel open blijven en 6 werknemers in dienst houden. Dat kan ik niet betalen. De afgelopen twee weken waren al problematisch, dus ik hou mijn hart vast voor volgende maand.” 

Onbetaalbaar

Ouders krijgen per jaar 20 respijtdagen. Die kunnen ze inzetten om hun kind thuis te houden en dan moeten ze de crèche niet betalen. Als ze op zijn en hun kind blijft thuis moeten ze wel betalen. “Die respijtdagen vervallen nu, dus afwezige kinderen moeten niet betaald worden, maar ik moet wel verplicht open blijven, iedereen uitbetalen en mijn vaste kosten betalen.” 

We zouden beter in volledige lockdown gaan

Queenie Vanswijgenhoven

Queenie probeert dat wel op te lossen, maar het is voor haar onmogelijk. “Ik heb nu twee werknemers op overmacht geplaatst, maar het is niet duidelijk of dat wel mag. Als dat niet zo is, krijgen ze geen werkloosheidsuitkering en zal ik hun loon uit mijn eigen zak moeten betalen.”

Bron van besmettingen

Crèches zijn nodig beseft Queenie, maar als er geen duidelijke oplossingen komen ziet ze maar één oplossing. “Ik zou liever in volledige lockdown gaan. Dan kan ik sluiten en mijn personeel op overmacht zetten. Zo wordt het probleem tot in de kern gesmoord, want met deze halve oplossingen zijn we echt niks.” 

Bovendien is het in een crèche quasi onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden en te voldoen aan alle veiligheidsmaatregelen. “Een kind verzorgen gaat niet met anderhalve meter tussen en de crèche blijft een plek waar mensen samenkomen. Ik ben een voorstander van te blijven werken, maar in deze omstandigheden gaat dat gewoon niet meer.” 

Reactie Beke

Vlaams minister van volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) reageerde in ons middagprogramma op de open brief. De crèches zonder meer sluiten gaat niet: “We staan voor een gigantische uitdaging en als we die tot een goed einde willen brengen dan zijn de crèches essentieel. Zorgverleners en andere mensen die essentiële taken uitvoeren moeten zeker zijn dat er opvang is voor hun kleine kinderen. Daarom gaan we de kinderopvang niet sluiten.”

De minister benadrukt wel dat er financiële compensaties voorzien worden. “De regels rond de respijtdagen werden versoepeld en de crèches mogen daar niet de dupe van worden. Dat is heel duidelijk.”

Meest gelezen