Korpschef politie Maasland: “Optreden tegen groepjes Nederlandse toeristen”

In Nederland zijn minder strikte maatregelen van kracht om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Je mag er wel nog samenkomen en er geldt enkel het advies om anderhalve meter afstand te bewaren. De politie in de Belgische grensgemeentes langs de Maas heeft daardoor extra werk.

Nederlanders komen vaak nog in groep wandelen of fietsen in ons land. Ze lijken zich niet al te druk te maken over de maatregelen die hier gelden of ze kennen de maatregelen niet omdat in groep samenkomen wel nog mag in Nederlands-Limburg, aan de andere kant van de Maas.  Ronin Cox, korpschef van politiezone Maasland: "Wij moeten regelmatig duidelijk maken dat ze hier echt niet in groep kunnen rondhangen. Pelotonnetjes wielertoeristen met de Nederlandse nationaliteit mogen hier niet meer fietsen.”

Tanktoerisme

Noodzakelijke verplaatsingen, ook over de grens, zijn nog toegelaten. Grensarbeiders kunnen dus zeker van en naar Nederland. “De grens sluiten is geen optie,” zegt Ronin Cox, “maar de vraag wat noodzakelijke verplaatsingen zijn is wel voor interpretatie vatbaar. Wat doen we met het gigantische tanktoerisme? Je kan in Nederland ook tanken, dus ze moeten niet massaal naar hier rijden voor dat soort dingen. Dat zouden we grensoverschrijdend moeten kunnen aanpakken maar ieder land doet het anders en dat is jammer.”

Mentaliteitsverschil

L1 journalist Bern Opdenacker woont in Dilsen-Stokkem, maar werkt in Nederlands Limburg. Ook hij ziet een heel andere houding enkele kilometers over de grens: “Het is mooi weer, dus we zien groepjes mensen een ijsje eten, winkelen, samenkomen in parken of speeltuinen. Restaurants en café zijn intussen wel dicht, maar de benadering is wel anders en minder strikt.”

Het is maar de vraag of Nederland snel voldoende maatregelen neemt zegt journalist Opdenacker: “Als je naar de huidige cijfers kijkt, dan heeft Nederlands-Limburg op dit moment alleen al 17 sterfgevallen door corona. Dat is hetzelfde cijfer als op 18 maart in heel België.”

Meest gelezen