LaPresse

LIVEBLOG: Al meer doden in Italië dan in China, in totaal 3.405 sterfgevallen

Het dodental in Italië door het nieuwe coronavirus is nu al hoger dan in China. Er zijn de afgelopen 24 uur 427 nieuwe sterfgevallen. Het totaal staat er nu al op 3.405 doden. Ter vergelijking: in China vielen tot nog toe 3.245 doden. In ons land zijn er al 21 doden gevallen, de afgelopen 24 uur zijn er 7 sterfgevallen bijgekomen. Lees alle updates over de strijd tegen het nieuwe coronavirus in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer doden in Italië dan in China

Het nieuwe coronavirus heeft nu al meer levens geëist in Italië dan in China. De afgelopen 24 uur zijn er opnieuw 427 mensen gestorven. In Italië zijn er nu 3.405 doden, tegenover 3.245 in China. Ook het aantal besmettingen steeg op een dag met met bijna 6.000 tot 41.035.

Het aantal genezen patiënten steeg met 10 procent tot 4.440, terwijl ook het aantal patiënten in de intensieve zorgen steeg met 10,7 procent, tot 2.498. Lombardije, in het noorden van het land, blijft de zwaarst getroffen regio met bijna 20.000 besmettingen en 2.168 doden.

Het aantal nieuwe besmettingen wordt in China iedere dag lager. De virusuitbraak begon daar eind vorig jaar. Het eerste geval in Italië werd in februari gemeld. Het aantal besmettingen in China is met ruim 80.000 hoger dan in Italië.

De zin en onzin van de coronacijfers

De kans is groot dat u precies weet hoeveel mensen in België op dit moment bevestigd besmet zijn met het coronavirus. Ook u heeft waarschijnlijk de grafieken gezien waar de snel stijgende lijnen weinig goeds voorspellen voor het verloop van de ziekte in ons land. In deze tijden ontkomt niemand aan alle data en grafieken, zowel in de traditionele als op sociale media. Maar wat heb je nu écht aan die cijfers, en hoe moet je ze interpreteren?

VRT NWS probeert zin van onzin te scheiden in onderstaand artikel:

Hoe bereiden Belgische ziekenhuizen zich nu voor?

“We zijn ons ongelooflijk goed aan het voorbereiden. De vraag is alleen of we ons hierop voldoende kunnen voorbereiden.” Dat zegt Philippe Jorens, diensthoofd van de afdeling intensieve zorg in het universitair ziekenhuis van Antwerpen.

In “De afspraak” legde de professor uit hoe onze ziekenhuizen zich aan voorbereiden zijn op de piek van de coronacrisis, met een toevloed van patiënten op de diensten van intensieve zorg. Lees hier het volledige artikel.

Balkonconcerten op verschillende plaatsen

In deze straat in Antwerpen kunnen buurtbewoners genieten van een balkonconcert.

Videospeler inladen...

Deze man uit Gijzegem bij Aalst is naar eigen zeggen van plan om tot het einde van de maatregelen elke dag om 20 uur "Amazing grace" te spelen op z'n doedelzak. Hij wil daarmee mensen in de zorg een hart onder de riem steken. 

Videospeler inladen...

Ook met de saxofoon worden de zorgverleners in de bloemetjes gezet, zoals deze man uit Harelbeke.

Videospeler inladen...

Europese Commissie laat bedrijfssteun tot 800.000 euro toe

De Europese Commissie heeft donderdagavond een tijdelijk kader goedgekeurd waarmee de regels voor staatssteun aan bedrijven tot het einde van het jaar versoepeld worden. Het moet de 27 EU-lidstaten meer mogelijkheden geven om hun bedrijven doorheen de coronacrisis te begeleiden.

Lidstaten krijgen onder meer de mogelijkheid om ondernemingen tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen toe te kennen, om dringende liquiditeitsnoden te lenigen, zonder dat dit als staatssteun beschouwd wordt. Dat is 300.000 euro meer dan enkele dagen geleden was voorzien. Daarnaast zullen ze staatsgaranties op bankleningen kunnen verlenen en mogen ze ook leningen subsidiëren, waardoor ondernemingen voordeligere intrestvoeten krijgen.

Viroloog Steven Van Gucht: "Dit virus is bezig met de tour du monde"

Volgens viroloog Steven Van Gucht zou het dom zijn om de maatregelen tegen het coronavirus plots in te trekken als de epidemie bij ons zo goed als achter de rug zou zijn, want dreigt er een nieuwe golf op ons af te komen. "Dit virus is bezig met de tour du monde", denkt hij. "Zelfs als wij nu met een enorme inspanning in Europa, in China, misschien in de Verenigde Staten, erin slagen om dit virus onder controle te krijgen."

“De uitbraken in het zuidelijk halfrond moeten nog beginnen”, waarschuwt Van Gucht in “Terzake”. “Afrika, Zuid-Amerika, Indonesië, noem maar op: ik denk niet dat zij gaan gevrijwaard blijven. Als de winter daar zijn intrede doet, is de kans al wat groter dat zij ook uitbraken gaan zien. Zo kan dit virus, net als het griepvirus, de tour du monde doen: in de winter bij ons in het noordelijk halfrond en tijdens onze zomer in het zuidelijk halfrond.”

Volgens Van Gucht zal het virus pas echt stoppen als ruim de helft van de wereldbevolking besmet is geweest en immuun is. “Dat is het moment wereldwijd waarop zo’n virus zich koest begint te houden en zich gaat gedragen als een soort verkoudheidsvirus.”

Videospeler inladen...

Meer dan 100.000 besmettingen in Europa

Europa telt meer dan 100.000 besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt uit een optelsom van persbureau AFP van alle geregistreerde gevallen per land. Al zeker 4.752 mensen lieten het leven door het virus. Italië is het zwaarst getroffen, met meer dan 41.000 besmettingen en 3.405 doden. Europa is het continent dat het zwaarst getroffen is door de coronapandemie, voor Azië (94.253 gevallen en 3.417 overlijdens).

Experts waarschuwen dat het totale aantal besmettingen in Europa en de rest van de wereld waarschijnlijk veel hoger ligt dan de officiële aantallen, aangezien heel veel mensen niet getest worden.

Wereldwijd vielen er al meer dan 9.800 doden door het virus, en werden meer dan 232.680 besmettingen geregistreerd in 158 landen.

Gevangeniswezen zoekt naaimachines om mondmaskers te maken

Het Gevangeniswezen is op zoek naar naaimachines om mondmaskers te maken. "We willen zoveel mogelijk mondmaskers aanmaken voor ons personeel en alle hulpverleners die momenteel niet over een mondmasker beschikken", klinkt het.

Er is stof voor 11.000 mondmaskers. In drie gevangenissen zijn ze al gestart met de productie. "Onze gedetineerden worden in spoedtempo opgeleid om deze mondmaskers zo snel mogelijk te stikken. Ze staan klaar om snel het stikwerk aan te vatten. We hebben extra naaimachines (semi-industrieel of industrieel) op 220 Volt nodig."

Wie een naaimachine kan doneren of verhuren kan contact opnemen met het Gevangeniswezen.

Lime haalt deelsteps van de straten

Betty Matthysen

Lime haalt alle elektrische deelsteps van de straten in Europa en de Verenigde Staten. "Op dit moment zetten we ons deelsysteem even stop", klinkt het in een persbericht. "We willen mee helpen dat de mensen rustig en veilig thuis blijven."

Wat als je dakloos of asielzoeker bent?

Social distancing en thuis blijven. Al weken wordt het er bij ons allemaal ingedrild en we leren ons eraan te houden, maar wat als je geen huis hebt? Wat als je dakloos of thuisloos bent, of als asielzoeker voor gesloten deuren staat bij de Dienst Vreemdelingenzaken?

Videospeler inladen...

Al 372 doden in Frankrijk

Het coronavirus heeft opnieuw 108 doden geëist in Frankrijk. De totale dodentol in het land staat daarmee op 372. 4.761 Fransen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Een duizendtal patiënten wordt beademd. In het land zijn nu 10.995 bevestigde gevallen van het virus. Er zijn alles samen al zo'n 50.000 testen uitgevoerd.

Filmfestival van Cannes wordt uitgesteld

Het filmfestival van Cannes wordt uitgesteld. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Normaal vindt het festival plaats in de maand mei, maar nu zal het eerder eind juni begin juli worden. Het filmfestival van Cannes is een van de belangrijkste en grootste filmfestivals ter wereld.

Trump: "De wereld betaalt een "hoge prijs" voor de late reactie van China"

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Chinese overheid heeft te lang gewacht met het delen van informatie over het coronavirus en de rest van de wereld betaalt daar nu een "hoge prijs" voor. De Amerikaanse president Donald Trump haalt uit naar China.

"Het zou vele beter verlopen zijn als we dit al enkel maanden eerder hadden geweten", deelde de Trump mee tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Dit had gestopt kunnen worden in de Chinese regio waar het begonnen is."

Het nieuwe coronavirus dat aan de basis ligt van de huidige pandemie, werd in december voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. China heeft veel kritiek gekregen omdat het aanvankelijk niet transparant genoeg communiceerde over het virus. Maar later heeft het land wel drastische maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

De kwestie zorgt opnieuw voor spanningen tussen Peking en Washington, onder meer omdat Trump al verschillende keren de term "Chinees virus" heeft gebruikt om het nieuwe coronavirus te omschrijven. Ondanks de kritiek van Peking, heeft Trump die term ook tijdens de persconferentie van weer gebruikt.

Videospeler inladen...

Correspondente: "China ziet het coronavirus vanuit het buitenland terugkomen"

In China zijn geen nieuwe lokale besmettingen meer, maar wel import van nieuwe besmettingen uit het buitenland. Correspondente Leen Vervaeke geeft meer uitleg:

Videospeler inladen...

Oost-Vlaanderen sluit recreatiedomeinen

De provincie Oost-Vlaanderen sluit alle provinciale recreatiedomeinen. De voorbije dagen gingen opmerkelijk veel mensen wandelen, zeker met het goede weer. Wie in Oost-Vlaanderen een frisse neus wil halen, kan dat zeker tot 5 april niet meer in de provinciale recreatiedomeinen. Ook de erfgoedsites blijven gesloten, en de natuur- en educatieve centra openen niet.

Meer dan 10.000 bevestigde besmettingen in VS, 154 doden

In de Verenigde Staten zijn in totaal al meer dan 10.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit een telling van de John Hopkins University. Het virus heeft het leven gekost aan 154 mensen in de VS. "Het moet nog beginnen in de VS", zegt correspondent Björn Soenens in Terzake. "Er wordt nog veel te weinig getest."

In totaal hebben al 10.755 mensen in de VS positief getest op het virus. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat dit aantal de komende dagen wellicht nog fors zal toenemen, nu ook het aantal tests wordt opgevoerd.

Het nieuwe coronavirus werd aanvankelijk vooral in het westen van de VS vastgesteld, maar het manifesteert zich intussen vaker aan de Amerikaanse oostkust. De meeste gevallen werden vastgesteld in de staat New York, waar zeker 4.152 mensen besmet zijn geraakt.

Videospeler inladen...

Deze vrouw stelt haar tuin open voor tuinloze gezinnen

Een vrouw uit Lievegem stelt haar tuin ter beschikking van mensen die samen met hun kinderen van de buitenlucht willen genieten. Ze vindt het wel belangrijk om dat veilig te laten verlopen, met een uurrooster, zodat het volgende gezin pas in de tuin komt wanneer het vorige gezin vertrokken is.

Videospeler inladen...

Zo doet de postbode zijn ronde in coronatijden

Bpost blijft tot nader order werken met een aantal voorzorgsmaatregelen. Wij gingen vanochtend mee met Pascal, postbode in Diksmuide. 

Videospeler inladen...

Steeds meer sportclubs bieden online lessen aan

Nu kinderen thuis moeten blijven, wordt het beoefenen van een hobby hen ook wel moeilijker gemaakt. Daarom organiseren steeds meer sportclubs en muziekscholen online lessen. Dansles, voetbaltraining, muziekles, het kàn allemaal via video's online, die de kinderen gewoon van thuis kunnen meevolgen. Een voorbeeld is de dansschool "Pump'n Dance" in Wilsele - Leuven.

Videospeler inladen...

Meer voorbeelden vind je in dit artikel:

Opvang voor mensen met beperking niet evident

Als het doorsnee Vlaamse gezin het al niet makkelijk heeft met de opvang van de kinderen, wat dan te zeggen over gezinnen waar iemand een beperking heeft. Ofwel verblijft het kind in een instelling en is daar 3 tot 5 weken geen bezoek toegelaten, ofwel moeten de ouders grotendeels zelf voor opvang thuis zorgen.  En dat is echt niet evident. 

Videospeler inladen...

Wat is de impact van het coronavirus op ons mentaal welzijn?

Onze sociale contacten zijn sterk verminderd, we kunnen ons geïsoleerd gaan voelen, er is angst voor het virus en voor wat nog allemaal op ons afkomt. We proberen u een paar tips mee te geven: wat kunnen we daaraan doen? 

Videospeler inladen...

De Block: "100.000 FFP2-maskers aangekomen in Luik"

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn er vanavond 100.000 FFP2-maskers aangekomen op de luchthaven van Luik. Dat meldt ze in een persbericht. FFP2-maskers zijn medische maskers voor gebruik in de ziekenhuizen. Volgens De Block zijn er grotere ladingen onderweg, maar kan deze lading de eerste nodigen ledigen.

"De voorraad bevindt zich op de luchthaven in Luik en was oorspronkelijk bestemd voor Italië", klinkt het. "Omdat Italië intussen via een andere weg maskers had bekomen, kon ons land de voorraad overkopen van de Chinese producent. De goede relaties tussen ons land en China speelden daarbij een rol."

We gaan de bedrijven levensvatbaar houden samen met de banken. We zullen onze rol spelen, maar het risico gaan we samen dragen met de banken.

Minister van Financiën Alexander De Croo, Open VLD
Videospeler inladen...

Vrachtsector Brussels Airport wil tijdelijk onbeperkt kunnen vliegen

De vrachtgemeenschap op Brussels Airport vraagt de overheid om beperkingen op vrachtvluchten, zoals het aantal nachtvluchten en geluidsrestricties, tijdelijk op te heffen. "Er is nood aan extra capaciteit en flexibiliteit", aldus de vereniging Air Cargo Belgium.

Er is momenteel nood aan extra vluchten met vrachtvliegtuigen. Bijvoorbeeld om mondmaskers en andere beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en voeding te vervoeren. Maar ook de stopzetting van vele passagiersvluchten heeft gevolgen, omdat die normaal ook vracht vervoeren (zogenoemde belly cargo). En die vracht moet ook nog op bestemming geraken.

De vereniging vraagt concreet dat de limiet op nachtvluchten tijdelijk wordt opgeheven, dat de geluidsbeperkingen even niet meer gelden, en dat meer rechtstreekse vluchten worden toegelaten. "Deze maatregelen zijn nodig om alle nodige capaciteit te kunnen inzetten, 24 uur per dag en zonder restricties. Het gaat niet over honderden vluchten, maar over een paar vluchten per dag." 

Meest gelezen