AZ Zeno Knokke-Heist

AZ Zeno Knokke-Heist: "Ook Nederlanders blijven hier welkom"

De directie van ziekenhuis AZ Zeno, met een campus in Knokke-Heist, is niet gelukkig met de uitspraak van burgemeester Leopold Lippens. Die zei vanmorgen dat hij Nederlanders liever niet ziet komen omdat ze het coronavirus kunnen verspreiden in zijn gemeente.

Lippens reageerde vanmorgen op een vraag van de politie in Sluis om grenscontroles te houden omdat Belgen komen winkelen in de Nederlandse buurgemeente. Daarbij fulmineerde hij tegen de Nederlanders die volgens hem profiteren van de voedingswinkels in zijn gemeente en van de diensten in het ziekenhuis.

Algemeen directeur Frank Lescrauwaet  begrijpt dat Knokke-Heist niet gediend is met toerisme of niet-noodzakelijk verkeer, maar benadrukt dat iedereen welkom blijft op de campussen van AZ Zeno. "We hebben een traditie van 50 jaar samenwerking met Nederland en met hulp aan patienten uit Zeeuws-Vlaanderen. Deontologisch is het niet te verantwoorden om Nederlandse patiënten te weren."

Net zoals iedereen stelt AZ Zeno alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen aangepast om het virus aan te pakken. Zo is er bezoekverbod, kunnen consultaties enkel indien het hoogdringend is en wordt er gewerkt met een triagesysteem voor de ingang van de spoeddienst om besmette en niet-besmette patiënten te scheiden. "Maar elke Nederlander, Chinees of om het even wie is welkom. Wij proberen te helpen met de middelen die we hebben. We willen het signaal geven dat we iedereen binnen onze mogelijkheden zullen helpen", zegt Lescrauwaet.

Meest gelezen