Professor Philippe Jorens (UZA): "We zijn ons in de ziekenhuizen ongelooflijk goed aan het voorbereiden"

“We zijn ons ongelooflijk goed aan het voorbereiden. De vraag is alleen of we ons hierop voldoende kunnen voorbereiden.” Dat zegt Philippe Jorens, diensthoofd van de afdeling intensieve zorg in het universitair ziekenhuis van Antwerpen. In “De afspraak” legde de professor uit hoe onze ziekenhuizen zich aan voorbereiden zijn op de piek van de coronacrisis, met een toevloed van patiënten op de diensten van intensieve zorg.

In de meeste Belgische ziekenhuizen is het op dit moment nog stilte voor de storm. Maar het ziekenhuispersoneel is zich volop aan het voorbereiden om de komende tijd een toevloed van coronapatiënten te kunnen opvangen. De dokters en verplegers die normaal gezien in operatiekamers werken, worden bijvoorbeeld voorbereid om mee te helpen op dienst intensieve zorg en bij de spoedgevallen. 

In verschillende ziekenhuizen wordt een aantal werkkrachten ook nog gespaard en gevraagd om thuis te blijven, “want misschien is de situatie binnen twee of drie weken anders”, legt professor Philippe Jorens uit, die in het universitair ziekenhuis van Antwerpen de dienst intensieve zorg leidt. “Er is een ongelooflijke flexibiliteit en ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we zo’n verpleegkundigen en artsen hebben.”

1.900 bedden

Jorens wijst erop dat België over een heel goede gezondheidszorg beschikt. Zeker op het vlak van diensten intensieve zorg is ons land goed voorzien. “We hebben ongeveer 16,5 bedden per 100.000 inwoners. Dat betekent 1.900 intensieve bedden.” 

“Als je dat gerelateerd aan de bevolking bekijkt, behoort dat tot het hoogste aantal van Europa. Alleen Duitsland heeft er meer. Per 100.000 inwoners hebben we 2 keer meer bedden op intensieve zorgen dan Nederland en 2,5 keer meer dan Groot-Brittannië. Die dreigen een echt probleem te krijgen.”

Bricoleren

Het UZA, waar Jorens werkt, beschikt over 45 bedden op intensieve zorgen. Maar er wordt gekeken op andere afdelingen waar er extra bedden met beademing geïnstalleerd kunnen worden. “Men bricoleert, men bereidt zich voor, we moeten ervoor zorgen dat we voldoende beademingstoestellen en logistiek hebben, én vooral dat we voldoende personeel hebben”, besluit professor Jorens.

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Philippe Jorens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen