Getty Images

Skypen met de dokter in Assenede: "We moeten vooral omgaan met de angst en de paniek"

Het medisch centrum in Assenede heeft consultaties via Skype ingevoerd. De dokters van de praktijk kunnen zo beter weten wie in paniek is en moet gerustgesteld worden en wie echt ziek is en toch best naar de praktijk komt. "Onze patiënten zijn soms bang om bij ons te komen door het coronavirus. Via Skype kunnen we beter inschatten wie toch beter op consultatie komt", vertelt dokter Els Pieters.

Het is alle hens aan dek voor de hulpverleners in ons land. Huisartsen worden overstelpt met vragen van ongeruste mensen. Vaak zijn mensen bang dat ze besmet zijn met het coronavirus. Maar sommigen durven ook niet meer naar de dokter gaan omdat ze misschien zouden kunnen besmet worden met het virus in de wachtzaal. "Door de Skypegesprekken kunnen we beter inschatten wie gerustgesteld moet worden en wie echt ziek is. Veel mensen zijn bang om naar de praktijk te komen. Dat zou niet mogen als ze echt een serieuze aandoening hebben", vertelt dokter Els Pieters.

"We moeten vooral omgaan met de angst en de paniek"
Dokter Els Pieters

Triage

"'s Morgens weten we nog niet hoe de dag zal evolueren. Maar op het einde van de dag hebben we dan toch een aantal patiënten kunnen zien via Skype", legt dokter Pieters uit. "De mensen bellen in eerste instantie. Die vragen worden beantwoord door ons onthaal dat goed opgeleid is om de eerste vragen te kunnen beantwoorden. Als daaruit blijkt dat we iemand moeten zien, wordt er later op de dag een afspraak gemaakt om te skypen."

Iemand die kortademig klinkt aan de telefoon wordt onmiddellijk doorverbonden met een van de dokters

Dokter Els Pieters

Niet altijd corona

"We doen geen skypeconsultatie om echte zieken te behandelen. We doen dat omdat we mensen die bang zijn willen geruststellen. Maar uit die videogesprekken halen we er soms wel mensen uit die ziek zijn of een heel hoge bloeddruk hebben. Zoiets kunnen zij zelf niet beoordelen natuurlijk." Niet alles gaat over corona: "Een aantal klachten kunnen wel passen bij het coronaverhaal, maar soms zit er iets helemaal anders achter. We kunnen dat beter beoordelen als we de patiënt zien," legt dokter Pieters uit.

Er wordt tot nu toe dankbaar gebruik gemaakt van de skypeconsultaties. "De mensen zien de arts live en dat stelt hen gerust. De enige drempel is soms de technische kant, maar al bij al valt ook dat goed mee."

kasto80

Meest gelezen