Samen sterk: van "Bedankt, postbode én vuilnisman!" tot (veilig) met buren koffie drinken op het balkon

Hoewel er steeds meer winkels sluiten en evenementen worden afgelast, regent het ook solidariteitsacties op sociale media. Via Facebook, WhatsApp, Instagram en ook "good old" papieren briefjes verspreiden mensen initiatieven om elkaar te helpen. VRT NWS lijst hieronder enkele hartverwarmende initiatieven voor u op.

Helpen via sociale media

Al sinds het begin van de crisis worden er op Facebook groepen opgericht om hulp aan te bieden of te vragen. Eén van de eerste groepen die op Facebook opdook was "Verspreid solidariteit, geen virus".

De groep wil mensen samenbrengen om ouderen en kwestbare groepen te helpen en te ondersteunen. Dat doen ze bijvoorbeeld door boodschappen te doen, de hond uit te laten of klusjes op te knappen. Je kan op de pagina ook een kaartje downloaden (zie hieronder) om bij de buren in de bus te steken. Mensen delen er ook hun verhalen en vragen om hulp.

Ook kijken duizenden mensen op sociale media alvast massaal uit naar het einde van de crisis. Een evenement als "Après Corona groepsknuffel op een later te bepalen datum!" lokte op amper een dag tijd enkele duizenden geïnteresseerden. De datum - zoals de titel al doet uitschijnen - staat uiteraard nog niet vast.

Inmiddels zijn er al heel wat andere groepen gevormd. In de Facebookgroep "Crescendo Vlaanderen" kunnen mensen hulp vragen en die ook zelf aanbieden. Wie geïnteresseerd is, kan een oproep plaatsen met de hashtag #vraagthulp of #geefthulp, voorafgegaan door de postcode van de gemeente. Zo is het meteen duidelijk of je hulp vraagt of kan geven. Na amper een paar dagen telt deze groep al ruim 2.500 leden.

De Facebookgroep "Covid-solidarity"  werd opgericht om mensen te informeren over het virus, maar wil ook helpen door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor kwetsbare groepen. Naast hun pagina organiseerden ze ook de Facebookcommunity "#Helpyourneighbour-by Covid solidarity". Via de groep roepen ze iedereen op om hun steentje bij te dragen.

"Koffietje, buurman?"

Ook in de bekende gemeentelijke Facebookcommunities "Ge zijt van..." worden dagelijks mooie initiatieven gepost. Zo riep Marlieke uit Kessel-Lo op om vanop het terras of het balkon samen gezellig een tas koffie of thee te drinken, weliswaar op een veilige afstand. Onder de hashtag #balkoffie werd haar bericht meteen gedeeld.

Koken en babysitten voor zorgkundigen

Hoewel de meerderheid van de bevolking thuis werkt en sociaal contact probeert te vermijden, zijn er nog een handvol beroepen voor wie dat onmogelijk is. Ook zij worden een hart onder de riem gestoken. Zo worden er op straat boodschappen geschreven voor de vuilnismannen en hangen heel wat brievenbussen in Vlaanderen vol met briefjes en bedankjes voor de postbodes.

De meeste aandacht gaat uit naar de zorgkundigen, dokters en andere mensen uit de zorgsector. Heel wat initiatieven worden opgericht om hun leven iets te vergemakkelijken. In Ottenburg zet de winkel Spar producten opzij voor hen, omdat ze doorheen de dag geen tijd hebben om boodschappen te doen. 

Door de crisis hebben alle cafés en restaurants hun deuren noodgedwongen gesloten. Daarom besloot ook kok Lars Block om zorgverleners te helpen. In zijn restaurant ZOEN in Antwerpen maakt hij maaltijden klaar voor verpleegkundigen die nu "bijna 24 uur per dag aan het werk zijn". Zijn bericht werd inmiddels al massaal gedeeld, en mensen komen zelf met ingrediënten op de proppen.

Naast voedselvoorziening, proberen tal van andere initiatieven en organisaties zorgkundigen en artsen bij te staan. Bsit, een betalende applicatie waarop je babysits kan zoeken, staat ziekenhuispersoneel en zorgverleners toe om gratis gebruik te maken van hun diensten tot de scholen weer open zijn.

Verder stonden duizenden mensen op donderdagavond en vrijdagmiddag massaal op straat of op het balkon om te applaudisseren voor álle hulpverleners. Heel wat mensen haalden daarvoor ook hun muziekinstrumenten boven. De filmpjes werden massaal gedeeld op Facebook, Twitter en Instagram.

Videospeler inladen...

Zelf mondmaskers invoeren of maken

Vanmorgen raakte het nieuws bekend dat er een nieuwe voorraad mondmaskers was aangekomen in ons land. Tot nu kampten heel wat ziekenhuizen en privépraktijken met een tekort.

Al na enkele dagen werden tientallen groepen opgericht waarin mensen spontaan aanboden om eigen mondmaskers te maken. Al snel ontstonden Facebookgroepen als "Mondmaskers naaien" en "Mondmaskers maken voor wie ze nodig heeft". Goed voor een leger van zo'n 10.000 naaiers en naaisters. Ook op sociale media werden tal van foto's over zelfgemaakte mondmaskers gedeeld. 

Verder riepen ook heel wat mensen op om mondmaskers zelf te importeren en naar de ziekenhuizen te brengen. Ondernemer Thomas Baert lanceerde een oproep om individueel 10.000 mondmaskers te bestellen, om zo de voorraad opnieuw aan te dikken.

Oma en opa leren skypen met kleinkinderen

Ook voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving worden heel wat initiatieven op poten gezet. Door de quarantaine komen ouderen weinig tot niet meer in contact met hun kinderen en kleinkinderen. Daarom startte Beego, de organisatie die IT-studenten inzet om computerhulp aan huis te bieden, een gratis hulplijn om oudere mensen met elkaar te verbinden via Skype, WhatsApp en Google Hangouts.

Via Facebook proberen initiatieven ouderen met elkaar in verbinding te brengen. De website "Rusthuizen bereikbaar" heeft een nieuw platform opgestart waarop ze ouderen in woonzorgcentra met elkaar in contact willen brengen.

Verder roept dienstenplatform ListMinut zijn dienstverleners op om zich vrijwillig aan te bieden voor mensen die dat nodig hebben, en duidelijk met succes. Op korte tijd staan er al ruim 400 hartverwarmende verhalen op de website. Mensen die het nodig hebben, kunnen hulp vragen via de site. Het gaat om hulp voor noodzakelijke en dringende taken: naar de supermarkt of apotheek gaan, met de hond wandelen, enzovoort. 

Lessen blijven oefenen op afstand

Hoewel bijna alle leerlingen thuis zitten, gaan ook heel wat lessen door vanop afstand. Smartschool lanceerde een compleet nieuwe tool die realtime afstandsonderwijs mogelijk maakt, zodat de leerachterstand tot een minimum beperkt kan worden.

En het onderwijsvideoplatform Xnapda zet tot de paasvakantie instructiefilmpjes voor alle leerjaren gratis online, zodat leerlingen leerstof kunnen blijven oefenen. Xnapda is een onlinevideoplatform voor de lagere school met educatieve filmpjes over de leerinhoud van de vakken:
wiskunde, taal, spelling, wereldoriëntatie en Frans.

Jeugdbeweging blaast zondag op fluitje

De scouts van Laken-Ruisbroec in Brussel bieden hulp aan om te babysitten, boodschappen te doen of eten te maken.  De scoutsgroep van Sint Aloysius in Geel richtte de Facebookgroep "De Online Jeugdbeweging" op, die ondertussen bijna 40.000 leden telt. In de groep delen ze spelletjes voor jong en oud, die je binnen kan spelen.  Scouts Winksele-Veltem-Beisem zet leiding en leden in om boodschappen te gaan doen voor diegenen die zelf niet buiten kunnen. 

Ook Chiro Vlaanderen zit niet stil. De koepelorganisatie van de Vlaamse Chiro stelt alle leden voor om op zondag 22 maart om klokslag 14 uur op hun fluitje te blazen in de tuin, daar een video van te maken en te posten op sociale media om te laten horen dat je er niet alleen voor staat.

Meest gelezen