Videospeler inladen...

Kamer geeft vertrouwen aan regering-Wilmès: "Aanpak van coronacrisis enige taak"

De Kamer heeft het vertrouwen gegeven aan de nieuwe regering-Wilmès. Negen partijen steunden de regering, drie partijen deden dat niet: de N-VA, Vlaams Belang en de PVDA. De nieuwe regering moet zich hoofdzakelijk bezighouden met de aanpak van de coronacrisis. Later zal ook nog over een volmachtenwet gestemd worden.

De nieuwe regering-Wilmès kwam tot stand na een opmerkelijk weekend van onderhandelingen, waarin eerst sprake was van een noodregering met daarin ook de PS en de N-VA, maar uiteindelijk toch voor de voortzetting van de huidige minderheidsregering werd gekozen. Tot vandaag was die nog in lopende zaken, door de vertrouwensstemming is dat een volwaardige minderheidsregering geworden.

De stemming in de Kamer verliep door de coronacrisis niet volgens de normale procedure. Er werd niet door iedereen in het halfrond zelf gestemd, de Kamerleden moesten zich - volgens het alfabet - naar drie verschillende plaatsen begeven: het halfrond en twee andere zalen. Na de stemming moesten ze terugkeren naar hun kantoor.

Negen partijen hebben vandaag het vertrouwen gegeven aan de regering-Wilmès: de MR, Open VLD, CD&V, de PS, de SP.A, Groen, Ecolo, CDH en Défi. Drie partijen deden dat niet: de N-VA, Vlaams Belang en de PVDA. In totaal stemden 84 Kamerleden voor de motie van vertrouwen, 44 stemden tegen.

Later wordt er ook nog gestemd over een volmachtenwet. Die moet de regering-Wilmès volmachten geven om de coronacrisis aan te pakken. Concreet houden die volmachten in dat de regering niet telkens de toestemming van het parlement moet vragen om bijvoorbeeld gezondheids- of economische maatregelen te nemen in de strijd tegen het virus. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De N-VA stemde tegen: "Dit is duidelijk een anti-N-VA-coalitie. We zijn brutaal en koud afgewezen."
BELGA

Niet van harte

Negen partijen hebben dus het vertrouwen gegeven, maar lang niet allemaal deden ze dat van harte. Zo benadrukte CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten tijdens het debat vanmorgen dat de vorming van een regering met een sterke meerderheid ook een prioriteit moet zijn. Met andere woorden: na deze zes maanden moet er een echte, volwaardige regering komen.

Ook Egbert Lachaert van Open VLD wees erop dat deze regering "geen voorafname mag zijn van deze of gene coalitie" en dat zijn partij dan ook enkel het vertrouwen geeft voor zes maanden, met name om de coronacrisis aan te pakken.

Ook oppositiepartijen Groen en SP.A gaven het vertrouwen. "Alles moet nu wijken voor de gezondheid en veiligheid van de mensen", zei Meryame Kitir (SP.A). Maar ze benadrukte wel dat een daadkrachtige aanpak van deze crisis de enige taak is van deze regering. Groen-fractieleider Kristof Calvo gaf toe dat het een risico is om deze regering te steunen, "maar als mens kan ik niet anders".

Deze regering mag geen voorafname zijn van deze of gene coalitie. We geven het vertrouwen, maar slechts voor zes maanden

Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert

Ook aan Franstalige kant gaf oppositiepartij PS het vertrouwen, zij het duidelijk met lange tanden. "We blijven waakzaam", waarschuwde fractieleider Ahmed Laaouej. "We zullen het vertrouwen geven en we zullen ook volmachten geven. We zullen dat uit noodzaak doen, maar ook heel lucide. De volmachten moeten nog altijd gepaard gaan met respect voor de grondrechten en de fundamentele vrijheden."

De N-VA gaf geen vertrouwen aan de regering. N-VA-fractieleider Peter De Roover hekelde de "duidelijke anti-N-VA-coalitie". "We zijn koud en brutaal afgewezen. Onze fractie zal volledig meewerken om Covid-19 te bestrijden. Maar onze fractie zal geen vertrouwen geven aan deze regering." Ook Vlaams Belang stemde tegen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: "Vlaams Belang staat aan de kant van de bevolking, maar niet aan de kant van deze regering. U, mevrouw de premier, vraagt aan ons eenheid en vertrouwen. Eenheid kan ik u niet geven en vertrouwen wil ik u niet geven."

En ook de PVDA weigerde om naar eigen zeggen een blanco cheque te geven. "Wij zullen constructief zijn met deze regering, want de gezondheid gaat ons nauw aan het hart. U zal onze steun hebben voor de maatregelen die u treft. Maar we kunnen u geen blindelings vertrouwen geven. We blijven een oppositiepartij", zei Raoul Hedebouw. Ook wat de volmachten betreft, zal de PVDA tegenstemmen: "Wij verstaan niet waarom het debat hier in de Kamer niet verder kan gaan. Daarom gaan wij ons onthouden wat de volmachten betreft."

Het debat vanmorgen verliep overigens ook in bijzondere omstandigheden. Alleen de premier, de Kamervoorzitter, enkele vicepremiers en de fractieleiders waren aanwezig. Voor de rest was het halfrond leeg.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen