Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst: "Deze epidemie zal zo’n 10 weken duren"

De corona-epidemie zal in totaal zo’n 10 weken duren. Die inschatting maakt viroloog Marc Van Ranst op basis van wat hij in China ziet gebeuren. “Dit zal dus waarschijnlijk nog langer duren. En daar moeten we ons op instellen”, aldus de viroloog. Hij waarschuwt er ons ook voor dat de cijfers van het aantal patiënten de komende dagen nog fel zullen stijgen.

Het was geen rooskleurige boodschap die Marc Van Ranst vanavond kwam brengen in “Het Journaal”: het coronavirus zal nog weken in ons land mensen besmetten en het zal de komende dagen nog meer slachtoffers eisen dan we voorheen zagen.

“Het aantal ziekenhuisopnames en doden van vandaag, ik garandeer u dat we dat binnen een paar dagen weinig gaan vinden. Het is verschrikkelijk om dat te moeten zeggen, maar dat is de realiteit”, wees Van Ranst op de harde feiten. Maar hij bood ook meteen perspectief: “Daarna zal het weer beter gaan.”

Van Ranst baseert zich voor deze voorspelling op wat hij de afgelopen tijd zag gebeuren in de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus uitbrak. Daar is de piek intussen achter de rug. Sterker nog: voor het eerst sinds het begin van de epidemie zijn er vandaag geen nieuwe gevallen meer vastgesteld.

Hoelang?

Hoelang zal de epidemie bij ons nog duren? Daarvoor maakte Van Ranst de vergelijking met duur van een gemiddelde griepepidemie in België: “Die duurt 10 weken. We zien dat de epidemie in Wuhan ook zoiets is, en dat zal bij ons ook zo zijn.” Dit zal dus nog een poosje duren, zei Van Ranst. “En daar moeten we ons op instellen.” 

Maar wanneer de epidemie bij ons zijn piek zal bereiken, daarover kon Van Ranst nog geen uitspraken doen. “Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Iedereen denkt dat we die piek morgen zullen bereiken. Wel, ik kan u garanderen dat dit niet het geval zal zijn”, drukte hij het optimisme.  

“We zullen er maar zeker van zijn dat de piek bereikt is, als de cijfers een aantal dagen naar beneden gaan. Terwijl de curve nog omhoog gaat, kan je op geen enkel moment zeggen dat we de piek bereikt hebben. Dat zie je pas achteraf”, legt Van Ranst uit.

“Iedereen weet wat eraan komt”

Van Ranst bevestigde dat de ziekenhuizen de situatie op dit moment aankunnen. “Er is voldoende opnamecapaciteit, maar in sommige ziekenhuizen wordt het al drukker, terwijl het in andere ziekenhuizen nog wachten is op de eerste coronapatiënt.” 

“Maar het korps van verpleegkundigen en artsen staat echt klaar. Je voelt de spanning stijgen. Iedereen weet wat eraan komt en weet dat de cijfers de komende dagen niet zullen verbeteren.” 

Bekijk hier het volledige interview met viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen