AFP or licensors

Vlaming leeft al 57 dagen in afzondering in Wuhan: "Mijn tip: ga vooral niet aftellen"

Hoe moeilijk is het om langdurig in afzondering thuis te leven? Jerry Van Oudenhove, de enige overgebleven Vlaming in de Chinese stad Wuhan, vertelt hoe hij het aanpakt. En hij weet waarover hij het heeft, want hij leeft al sinds eind januari in afzondering op een campus.

"Dit staat in mijn top 3 van tips: ga niet aftellen", vertelt Jerry Van Oudenhove in "Nieuwe Feiten", op Radio 1. "Zo kwel je jezelf alleen maar meer. Als je erin berust dat het wel eens lang zou kunnen duren, ga je automatisch sneller oplossingen bedenken."

Als ik het hier kan, helemaal alleen en ver weg van huis, dan kunnen mensen in België het volgens mij zeker

Jerry Van Oudenhove in Wuhan

"Ik ga zeker niet klagen, maar als ik het hier kan, helemaal alleen en ver weg van huis, dan kunnen mensen in België het volgens mij zeker." Hoe pakt Van Oudenhove het dan aan? "Het heeft misschien met mijn karakter te maken. Ik ben nogal flexibel ingesteld en kan me nogal goed aanpassen aan nieuwe situaties. Vanaf het begin ben ik gaan nadenken hoe ik dit zou aanpakken of hoe we dat allemaal samen zouden gaan aanpakken."

Hoe deelt hij zijn dag in? "Tijdens de afgelopen zes weken heb ik het vrij druk. Ik ben vrij vroeg gestart met online lesgeven."

Ik heb absoluut niets tekort

Jerry Van Oudenhove in Wuhan

Hoe raak je in godsnaam aan voedsel als je veroordeeld bent om tussen vier muren te leven? "Er zijn hier systemen opgezet om mensen te bevoorraden", aldus Van Oudenhove. "Er zijn twee mogelijkheden: het gaan afhalen, of er zijn ook vrijwilligers die het voedsel van de bevoorradingsplaats naar de appartementsgebouwen brengen." Dat betekent uiteraard dat je niet te kieskeurig kan zijn. "Ik ga niet zeggen dat we aan alles kunnen raken, maar wel aan de basisbenodigdheden. Want het is zo al moeilijk genoeg om iedereen te bevoorraden. Maar ik heb absoluut niets tekort."

Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat beseften de Romeinen al. Maar hoe hou je je lichaam gezond tussen vier muren? "Ik kan rond mijn appartementsgebouw nog buiten, maar ik vermijd van te ver te gaan wandelen. Ik doe binnen aan sport: yoga. Anderzijds doe ik bewegingsoefeningen. Het kan écht." Hier in België kan je nog altijd naar buiten om te gaan wandelen of kan de van de buitenlucht genieten in je tuin, als je die hebt. "Maar bereid je voor voor als dat niet meer kan", luidt het advies van Jerry Van Oudenhove.

Beluister hieronder het gesprek met Jerry Van Oudenhove in "Nieuwe Feiten":

© 2020 SOPA Images

Meest gelezen