Videospeler inladen...

Ook thuis kunnen we bewegen: wie coacht of lesgeeft gaat online

Niet alleen thuiswerken is plots het nieuwe normaal geworden, maar ook thuis trainen, oefenen, leren. Wie coacht of les geeft en iets van sociale media kent, gaat online. Geen excuus om geen yoga-oefeningen te doen, je danspasjes of je toonladders niet in te studeren. Het leven gaat door en zo ook de trainingen, corona of niet. Kan het niet op het veld? Dan maar in de huiskamer of op het terras. Wij verzamelden een aantal zeer mooie voorbeelden, spraken met mensen die het al doen en polsen of dat iets bijdraagt aan ons toch ingeperkte leven. 

Videospeler inladen...

Blijf dansen

Dansen is goed voor je, dat is wetenschappelijk bewezen. Danscoaches beseffen dat goed. Materiaal genoeg om thuis nieuwe bewegingen aan te leren: de ene dansschool na de andere trakteert zijn leden op online lessen. Tine en Bo geven dansles aan kinderen in de dansschool Pump’n Dance in Wilsele. Ze zetten die lessen nu online verder. Ze nemen instructiefilmpjes op en stellen die ter beschikking van hun leden op een YouTube-kanaal. Zo krijgen ze zelf ook les, en zo willen ze het ook doorgeven aan hun leerlingen. Normaal gezien is dit alleen voor hun leden maar nu mogen we meekijken, in de tuin.

Het is wel moeilijker omdat we zo niet kunnen zien met welke pasjes de kinderen het moeilijk hebben

Tine Vanwyngaerden, danscoach Pump 'n Dance

"Het is wel aanpassen”, zegt Tine, “want we zien niet met welke pasjes de kinderen het moeilijk hebben. Live zien we dat wel.”  Maar in elk geval blijft het ritme er wel in op deze manier.

“Die routine, die gewoonten, dat is zo belangrijk om te onderhouden.”, zegt professor psychiatrie Inez Germeys. “Structuur in je dag houden is cruciaal om mentaal gezond te blijven.” Veel collega’s psychologen en psychiaters gaven het al aan de voorbije dagen: een dagstructuur die wegvalt is heel moeilijk. “En dit soort initiatieven helpt om daar weer een invulling aan te geven. Om meer te doen dan school of werk”, zegt Germeys.

Dit soort initiatieven helpt om daar weer een invulling aan te geven. Om meer te doen dan school of werk

Inze Germeys, prof Psychiatrie KULeuven

Ook dansscholen in andere dansstijlen volgen de redenering. Marie Astrid Cerpentier geeft tangolessen in Antwerpen. Meteen na de aankonding van de maatregelen organiseerde ze een livestream tango met live muziek. ‘Maar ik zag de anderen niet”, zegt ze. “Ik ben nu begonnen met online lessen.  Niet alles is even geschikt om online aan te leren, maar nieuwe passen bijvoorbeeld wel. Ik leer wat dat betreft veel bij. Ik wilde het doen omdat ik bang was dat mensen te weinig gaan bewegen.”

Joris en Evy volgen de online lessen. Voor hen is het een welkome afwisseling. “We schoven kasten en zetels opzij, plantten de laptop op de leuning en filmden onszelf op wat plots een kleine dansvloer leek”, vertelt Joris aan de telefoon. “Ik ben zelf nog maar een beginner, Evy danst al langer. Maar toen we begonnen te dansen verscheen er plots toch weer een glimlach op haar gezicht.”

Astrid krijgt veel positieve reacties. “Eén op één lessen gaan goed, kleine groepjes ook. Via zoom bijvoorbeeld kan ik toch 5 andere schermpjes zien. Dat helpt. En dat geeft toch een gevoel van verbondenheid, en daar gaat het ook om bij tango.”

Inez Germeys benadrukt het belang van sociaal contact en verbondenheid.  “Situaties als deze hebben een enorme impact: je wordt heel erg met jezelf geconfronteerd. Sociaal contact onderhouden om de balans te houden, op alle mogelijke creatieve manieren, is echt heel belangrijk. Zo gaan wij in het weekend een skype aperitief organiseren!” 

Gym, yoga, voetbal

Mensen blijken creatief te zijn. Pedro Versavel, coach van een school voor jonge voetbalkeepers, heeft meteen de tering naar de nering gezet. “Het zou zonde zijn dat de jonge spelertjes hun conditie verliezen”, zegt Pedro. “En zo blijven ze bezig.” Thieu is één van die jonge keepertjes in spe. “Zo moesten we vorige week touwtje springen, dat filmen en doorsturen naar Pedro. Hij liet ons dan weten wat beter kan.” 

Wij moeten onze oefeningen filmen en die dan doorsturen naar de trainer. Dan zegt hij wat er beter kan

Thieu, 9 jaar, keeper in wording

Vandaag kreeg Thieu een nieuwe oefening om ‘snelle voeten’ te trainen. Zijn zus keek naar het filmpje op de gsm, Thieu trainde in de tuin. “Maar het is niet zo’n goeie tuin om te voetballen. Vaak gaan de planten van mama en papa dood omdat ik er op trap”, lacht Thieu. “Op het pleintje met andere kindjes kan niet meer door corona. Maar we zien wel filmpjes van andere kindjes.”

Maar ook andere sporten kun je online doen: het yoga aanbod is enorm, en kinderen krijgen naast hun gewone schoolwerk op smartschool zelfs turnles….

Zingen, zingen en nog eens zingen

Italië gaf het voorbeeld, het balkonzingen werd overal opgepikt. Dat is analoog, maar ook online kun je samen zingen. Zo kun je vanaf volgende donderdag deel uitmaken van een online koor.  “Allez chantez” uit Gent zet vanavond om 20.00 uur een lespakket op hun website, waarmee je elke week een lied kunt aanleren, en jezelf opnemen. Al die stemmen worden verzameld tot een koor. Volgende donderdag kun je op Radio 1 tussen 9 en 12 het resultaat horen. Eerste song: "Mooie dagen".  Op Facebook hadden zich maar liefst 200.000 mensen hebben aangemeld.

Meest gelezen