Let op uw houding en wees alert voor hackers: vijf tips van experts om van thuiswerk een succes te maken

Door de coronacrisis werken we veel meer thuis, maar hoe doen we dat het best? VRT NWS sprak met enkele experts. Zij geven vijf aanbevelingen om optimaal op afstand te kunnen werken en waarschuwen voor enkele valkuilen. Waar moeten we zeker op letten? 

1. Goed begonnen is half gewonnen

Start de dag zoals een normale werkdag waar u dezelfde routines aanneemt. Neem bijvoorbeeld een frisse douche, ontbijt op uw gebruikelijke uur en blijf niet zitten in uw pyjama. Zo maakt u zich mentaal klaar voor een doordeweekse werkdag. Zorg daarnaast voor een zo professioneel mogelijke werkomgeving: zoek een rustige, geschikte plaats in huis waar u zo min mogelijk last heeft van prikkels, zoals die hoog opgestapelde afwas of spelende kinderen.  

Een goede planning is belangrijk: lijst taken op en werk ze daarna in volgorde af

Stijn Baert, professor arbeidseconomie (UGent)

“We weten uit onderzoek dat ons brein namelijk niet houdt van multitasken", vertelt Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent. "Voortdurend een taak herbeginnen door afleiding is inefficiënt. Het zorgt ervoor dat we ons telkens opnieuw moeten aanpassen. Daarom is een goede planning belangrijk: lijst taken op en werk ze daarna in volgorde af.”

Naast het vermijden van storende prikkels, is een comfortable werkplek cruciaal. Zorg voor een degelijke bureaustoel en gebruik liefst een extern computerscherm in plaats van een laptop. Voor een goede werkhouding moet het scherm op de juiste hoogte staan. Een algemene vuistregel is volgens deskundigen van het Texas A&M Ergonomics Center dat uw schouders en nek ontspannen zijn en dat uw onderarmen ongeveer evenwijdig zijn aan de vloer wanneer u zit. 

De juiste houding aan uw bureau

2. Wees alert voor "corona-phishing"

“Uw thuisnetwerk is veel minder beschermd tegen hackers dan het netwerk van uw werkgever", waarschuwt Geert Baudewijns, CEO van Secutec aan VRT NWS. "Doordat de meeste mensen nu thuis werken, komt de veiligheid van bedrijfsgegevens in gevaar.” Hackers spelen in op actualiteit, ze verspreiden phishing-websites met valse berichtgeving over het coronavirus. Wanneer u op zo’n link klikt, kunnen ze makkelijk data verkrijgen via uw computer. 

Open enkel e-mails of websites van officiële bronnen en gebruik uw werkcomputer niet voor iets anders

Geert Baudewijns, cyberexpert en CEO Secutec

Als cyberexpert geeft Baudewijns twee aanbevelingen voor mensen die thuis werken: "Ten eerste is het belangrijk om geen e-mails of websites te openen van niet-officiële bronnen. Gebruik voor info over het coronavirus best de officiële website van de overheid." Ook op alle kanalen van VRT NWS kunt u correcte en betrouwbare informatie terugvinden.

Baudewijns geeft ook nog mee dat een werkcomputer enkel dient voor het werk: “Gebruik uw computer niet voor iets anders, dat verhoogt het risico op virussen.” 

3. Respecteer uw "work-life balance"

Er zijn twee soorten mensen: zij die door thuiswerk minder taken gedaan krijgen en zij die juist meer werken dan anders. Waak erover dat u voldoende vrije tijd overhoudt en dat uw werk uw dagen niet overheerst. De grens tussen werk en privé vervaagt makkelijk als u thuis werkt. Professor Stijn Baert en Eline Moens, onderzoekster aan de vakgroep Economie (UGent), waarschuwen voor het risico op een burn-out: "Uit studies blijkt dat een burn-out niet alleen te maken heeft met hoge werkvereisten, maar ook met een gebrek aan energiebronnen.” 

De dingen waar we normaal energie uit halen, zijn in deze coronacrisis veel minder aanwezig

Eline Moens en Stijn Baert, onderzoekers vakgroep Economie (Ugent)

“De dingen waar we normaal energie uit halen, zoals sporten of afspraakjes met vrienden, zijn in deze coronacrisis veel minder aanwezig”, zo stellen beide onderzoekers. “Een goede balans tussen werk en privéleven, met de beperkingen die we nu hebben, is daarom aangewezen."

Zoek alternatieven die energie kunnen geven, zoals het lezen van een boek, het maken van een wandeling of het virtueel bezoeken van een museum.

4. Onderhoud sociaal contact met collega’s

Telewerken kent een aantal voordelen zoals meer vrijheid en tijdswinst, voor sommigen geeft het zelfs minders stress dan samenhokken op de werkvloer. Toch heeft telewerken een groot nadeel: het gebrek aan sociaal contact met collega’s. Dat is een negatief aspect dat vaak terugkeert in studies.

“Deze professionele isolatie kan een gevoel van eenzaamheid creëren”, lichten onderzoekers Baert en Moens toe. “Dit treedt vooral op bij voltijds thuiswerk. In deze coronacrisis is het dan ook belangrijk voldoende contact te blijven houden met collega’s”.

Professor Baert stelt dat dit niet altijd even serieus moet zijn: “In de chatgroep die ik samen met mijn assistenten heb opgestart om contact te houden gaat het heus niet enkel over economie. We delen ook grappige YouTube-filmpjes en sommigen spotten met het gemis van de koffiemachine op het werk.”

5. Kinderen in huis? Creëer structuur!

Thuiswerken met kinderen is geen simpele opdracht. Plots bent u mama of papa én werkmens. 

Daarom is het belangrijk om thuis structuur te creëren, stelt psychotherapeut Lies Scaut: “Zorg dat het duidelijk is voor de kinderen wanneer ze zich zelfstandig moeten bezighouden en op welke momenten mama of papa wel beschikbaar zijn om iets samen te doen."

Verder benadrukt Scaut het belang van tijd nemen voor uzelf als ouder. "Deze situatie waarbij de kinderen voortdurend thuis zijn is uitzonderlijk. Zelfzorg is belangrijk.”

Deze situatie is uitzonderlijk. Zelfzorg is belangrijk

Lies Scaut, psychotherapeut

Ook pedagoge Sylvia Mommaerts stelt in een eerder artikel op VRT NWS dat structuur belangrijk is. Het schept rust en voorspelbaarheid en dat hebben kinderen op dit moment echt wel nodig. Deze mama vond alvast een creatieve oplossing:

Bekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen